NavMenu

Počela naplata putarine u Jošanici na dijelu autoputa Zenica – Sarajevo - Mostar

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 02.06.2008. 16:18
Komentari
Podeli

Naplata putarine u Jošanici, na dijelu izgrađenog autoputa Zenica - Sarajevo - Mostar, uspješno je započela juče ujutro.

Naplata putarine za 28 kilometara autoputa odvija se kroz osam traka i sedam naplatnih kućica, a cijena se kreće od 1,5 KM za putnička do sedam KM za teretna vozila.

"Naplata je počela u šest sati i sve se odvija bez problema. Vozači su zadovoljni, a s obzirom da je nedjelja, nije velika gužva", kazao je Erdal Trhulj, direktor Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.

Kako je rekao, dnevno se očekuje prolazak oko 14.000 vozila.

"Radi se u tri smjene i nakon svake smjene uposlenici predaju pazar, na osnovu kojeg se može izračunati koliko je vozila prošlo. Proteklih dana, kada su naši uposlenici obavljali obuku, dnevno je prolazilo između 14.700 i 16.200 vozila. Međutim, prema nekim procjenama očekuje se oko 13.900 vozila", pojasnio je Trhulj.

Sabina Zulčić, koja je zaposlena u naplatnoj kućici, zadovoljna je kako protiče prvi radni dan.

"Nema problema i vozači su korektni. Mogu kazati da oko 90 vozača bez pogovora plati, čak nam većina čestita", kazala je Zulčićeva.

Kako se ekipa "Nezavisnih" uvjerila, vozači daju unaprijed pripremljeni novac i naplata se odvija brzo, bez gužvi i zastoja.

Mirza Nožić, jedan od vozača, smatra da je "malo skupo" platiti 1,5 KM za oko 30 kilometara autoputa.

"Ali, ne bunim se. Više volim ići autoputem, nego obilaznim i lošim cestama", rekao je on.

Mario Ćosić iz Sarajeva ističe da mu je veoma drago što su Sarajevo i BiH dobili naplatne punktove.

"Nadam se da će naša država imati koristi od ovoga. Bilo bi bolje da je autoput duži, ali šta je tu je", dodao je Ćosić.

Naplatne kućice moderno su opremljene i mogu se u trenutku prebaciti na s naplaćivanja ulaza na izlaz, i obratno. Prvobitno je bilo planirano da ovo naplatno mjesto bude otvoreno u decembru prošle godine, ali je rok pomjeren zbog kašnjenja u realizaciji projekta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.