NavMenu

Skener kamioni još ne kontrolišu robu na granicama - Upotrebu opreme vrijedne 10 mil KM koči pravilnik o jonizirajućem zračenju

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 19.04.2017. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: Inna Sokolovska/shutterstock)
Gotovo tri godine navršile su se otkada je Vlada Kine donirala Upravi za indirektno oporezivanje (UIO BiH) dva specijalizovana skener kamiona za kontrolu robe, a koji zbog brojnih pravnih začkoljica ni dan-danas ne služe svrsi, već bukvalno propadaju.

Iako se pretpostavljalo da su uslovi za početak rada ispunjeni još početkom godine, a što su nam tada najavili i iz UIO BiH, proces u vezi sa stavljanjem u funkciju opreme vrijedne 10 mil KM, kako stvari stoje, ni izbliza nije završen.

Glavobolju Upravi zadaje Pravilnik o notifikaciji i autorizaciji djelatnosti s izvorima jonizirajućeg zračenja, a koji ovu opremu svrstava u prvu kategoriju uređaja koji proizvode zračenje i koji na osnovu toga podliježu postupku licenciranja za djelatnost posjedovanja i korištenja izvora jonizirajućeg zračenja.

Na osnovu ovog pravilnika, UIO BiH je bila u obavezi da Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS) dostavi hrpu dokumentacije za koju nije završila odgovarajuće procedure.

To se, prije svega, odnosi na imenovanje odgovornih osoba, donošenje programa za zaštitu od zračenja i uputstva u slučaju vanrednog događaja, a koji su u proceduri.

- Uprava za indirektno oporezivanje je odredila dva kandidata koji ispunjavaju uslove da obavljaju navedene poslove. Naime, kandidat koji treba da bude predložen treba da je u stalnom radnom odnosu u UIO i sa završenim fakultetom tehničkog ili prirodno-matematičkog smjera i treba da potpiše saglasnost da bude predložen i imenovan. Postupak je u toku.

Formirana je komisija UIO za izradu normativnih akata, nakon čega će se predmetni dokumenti dostaviti Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, čime bi se ispunili svi uslovi za licenciranje djelatnosti s izvorima jonizirajućeg zračenja koje predviđaju propisi - rekli su za Nezavisne u Upravi.

(Foto: Ververidis Vasilis/shutterstock.com)
Dodaju kako je do sada 16 njihovih službenika koji posjeduju sertifikate o osposobljenosti za rad s izvorima zračenja, a koje izdaje proizvođač, prošlo ljekarske preglede i zaduženi su dozimetrima koji se jednom mjesečno šalju na očitavanje u Zavod za javno zdravstvo FBiH.


- Za tri izvora jonizirajućeg zračenja dobijeni su sertifikati o radijacijskoj sigurnosti za izvor i prostor. Takođe, UIO je u saradnji s kineskim instruktorima organizovala specijalističku obuka za trideset šest službenika UIO za praktično osposobljavanje za rad s mobilnim skenerom. Obuka se realizuje u tri grupe po dvanaest službenika po pet radnih dana u aprilu 2017. godine - rekli su u Upravi.

Podsjećamo, Nezavisne su prve pisale o ovom nesvakidašnjem slučaju nakon čega su se stvari koliko-toliko pomjerile sa mrtve tačke.

Donirana vozila omogućavaju da se detaljno izvrši pregled vozila na granici i da budu otkrivene bilo kakve sumnjive stvari u njima, bez ulaska u ta vozila, jednostavnim prolaskom vozila pored skenera.

Prema planu, vozila je trebalo da budu locirana na najfrekventnijim carinskim ispostavama u Sarajevu i Gradišci, a s obzirom na to da je riječ o mobilnim skener vozilima, trebalo je često da budu korišćena za provjere teretnih vozila i kontejnera na raznim mjestima širom BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.