NavMenu

Delegacija BiH učestvuje na 1. Međunarodnom transportnom forumu u Lajpcigu

Izvor: Fena Subota, 31.05.2008. 10:08
Komentari
Podeli

Delegacija Ministarstva komunikacija i transporta BiH, na čelu sa zamjenikom ministra Veselinom Pljašvićem, učestvuje u radu 1. međunarodnog transportnog foruma (ITF) "Transport i energija-izvor klimatskih promjena", koji se održava u Lajpcigu u Njemačkoj, najavljeno je jučer iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Međunarodni transportni forum nastao je nakon reogranizacije Evropske konferencije ministara transporta (SEMT) i sada osim evropskih zemalja koje su i ranije činile SEMT okuplja i novopridružene članice kao što su SAD, Australija, Japan, Kanada, Brazil, Koreja itd.

Ovogodišnji forum okupio je više od 600 učesnika među kojima su ministri i šefovi delegacija 51 države, predstavnici industrije iz oblasti saobraćaja i energetike, istraživači i predstavnici nevladinih organizacija, te predstavnici civilnog društva iz Evrope i svijeta.

Forum je otvorila kancelarka Njemačke Angela Merkel koja je u sklopu svog izlaganja pozvala predstavnike tehnologije da hitno iznađu rješenje s ciljem smanjenja emisije štetnih gasova u budućnosti, a ministrima je poručila da putem vlada i parlamenta svojih država osiguraju političku podršku za ta rješenja.

Forum se odvija u više paralelnih sesija kojima predsjedavaju najveći evropski i svjetski autoriteti iz oblasti transporta, a teme su uglavnom vezane za klimatske promjene i uticaj transportnih tehnologija na emisiju štetnih gasova i zagađenja okoline.

U okviru Foruma održana je konferencija ministara transporta na kojoj je zaključeno da transport bitno doprinosi klimatskim promjenama, te da je potrebno preduzeti mjere na globalnom nivou, na svim nivoima vlasti, koje će doprinijeti smanjenju emisije štetnih gasova.

U sklopu Foruma, delegacija Ministarstva komunikacija i transporta BiH održala je bilateralne sastanke sa delegacijama Francuske, Austrije, Španije, Estonije i Grčke, a sve s ciljem bolje saradnje u oblasti transporta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.