NavMenu

Kina zabranila korištenje besplatnih plastičnih vrećica

Izvor: Fena Subota, 31.05.2008. 09:48
Komentari
Podeli

Kina će postati posljednja zemlja koja će zabraniti besplatne plastične vrećice ovog vikenda, u okviru vladine kampanje da smanji količine smeća i pomogne u zaštiti okoliša.

Mjera koja će stupiti na snagu u nedjelju širom zemlje ukida korištenje najtanjih vrećica i prisiljava prodavnice da naplaćuju ostale vrste, javio je AP.

Peking je obećao da će održati zelene Olimpijske igre ovog ljeta, dajući dodatni poticaj brojnim inicijativama i projektima za zaštitu okoliša. Zvaničnici su najavili da će smanjiti "bijelo zagađenje" od odbačenih vreća koje zagađuju kineske gradove, farme i vodene tokove.

Kinesko udruženje proizvođača za preradu plastike procjenjuje da će nova mjera smanjiti količinu plastičnih vreća za 1,6 miliona tona godišnje. Kinezi trenutno svakodnevno koriste tri miliona plastičnih vreća, sudeći po grupi, a one su praktično neuništive i godine trebaju za njihovo uklanjanjanje i obično završe na kineskim pretrpanim smetljištima.

Slična zabrana u Irskoj smanjila je broj vreća koje se koriste u trgovini za 90 posto, sudeći po Waste Watch, britanskoj ekološkoj neprofitnoj grupi. Nekoliko afričkih zemalja postavilo je pravila za debljinu kesa koja su praktično ukinula korištenje najtanjih vrećica koje obično završe plutajući zrakom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Uz park kod banjalučke Delte mogli bi da niknu i stambeni kompleksi, Grad sprema izmjene regulacionog plana

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra Delta planet investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM. Grad Banjaluka to namjerava da realizuje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.