Izvor: Nezavisne novine | Petak, 30.05.2008.| 10:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Britanska kompanija "Vodafone" za licencu plaća 2,1 milijardu dolara

(Foto: b)

Britanska kompanija "Vodafone", koja ostvaruje najveći prihod na globalnom sektoru mobilne telefonije, platiće 2,1 milijardu dolara za drugu licencu operatera mobilne telefonije u Kataru.

"Vodafone" i Katarska fondacija počeće s radom na katarskom tržištu mobilne telefonije u prvom kvartalu 2009. godine, a do decembra ove godine bi trebalo da zainteresovanima rasprodaju 40 odsto udjela u svom poduhvatu, saopštio je katarski Vrhovni savjet za informatičku i komunikacionu tehnologiju.

Na kraju bi "Vodafone" i Katarska fondacija trebalo da u poslovanju novog katarskog operatera imaju udio od 45 odsto, dok bi 15 odsto udjela imali katarska vlada i lokalne institucije.

Katarska fondacija je neprofitna organizacija koju je 1995. godine osnovao vladajući katarski emir kao promotera obrazovanja, tehnologije, zdravstvene zaštite i kulture. U nadmetanju za udio na tržištu mobilne telefonije u Kataru, "Vodafone" je odnio pobjedu nad kompanijama AT&T i "Verizon" i nad nekim operaterima mobilne telefonije iz susjednih zemalja. Konkurent "Vodafonea" na ovom tržištu biće dosadašnji monopolista u oblasti katarske mobilne telefonije "Qatar Telecom", kompanija koja je i vlasnik najvećeg svjetskog nalazišta prirodnog gasa.

Katar je posljednja zemlja Persijskog zaliva koja ukida monopol državne kompanije u oblasti mobilne telefonije, dok je "Vodafone" u posljednje dvije godine napravio nove akvizicije u Turskoj i Indiji, pošto je usporeniji rast u Evropi potkopao povjerenje investitora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.