NavMenu

Bijenale savremene umjetnosti "D-0 ARK Underground" počinje 21. aprila u Titovom bunkeru u Konjicu

Izvor: eKapija Utorak, 18.04.2017. 13:06
Komentari
Podeli
(Foto: Shots Studio/shutterstock.com)
Novi, 4. ciklus projekta Bijenale savremene umjetnosti "D-0 ARK Underground" počet će u petak, 21. aprila u Titovom podzemnom atomskom bunkeru u Konjicu, prenosi Klix.

Atomska ratna komanda (ARK) površine od 6.500 m2, u koju je uloženo 4,6 mlrd USD, izgrađena u periodu od 1953. do 1979. godine, danas služi kao mjesto održavanja najvećeg regionalnog kulturnog događaja.

U organizaciji IV Ciklusa Projekta zemlje partneri su Njemačka i Italija. Kustosi Iris Dressler i Hans D.Christ, direktori poznate Wurttembergischer Kunsverein iz Štutgarta, isplanirali su izložbu o periodu "hladnog rata", pri čemu fokus neće biti na istočno-zapadnoj državnoj politici. Umjesto toga, šest umjetnika i umjetnica pozvano je da kroz subverzivno uključivanje drugih konteksta prikažu taj period.

- Umjesto da pozovemo veliki broj umjetnika i umjetnica, odlučili smo se fokusirati na šest novih radova. Ti radovi će se suštinski baviti – direktno ili na meta-razini – aspektima transformacije objekta od višegodišnjeg gradilišta i radnog mjesta, preko prevaziđenog bunkera, do muzeja savremene umjetnosti i vojne istorije - istaknuli su kustosi.

Paralelno sa "hladnim ratom" teme Kolekcije D-0 ARK se bave društvenim i političkim razvojima, kao što je politika slobodnih država, mirovnim pokretima, anti-ratnim pokretima kao i pokretima za zaštitu okoliša ili seksualnu revoluciju.

Umjetnici komentiraju formiranja kritičkih društvenih diskursa i alternativnih načina života u vrijeme "hladnog rata" i njihovih efekata u današnjim kontekstima.

Umjetnici-učesnici IV Ciklusa Annalisa Cannito, Jan Peter Hammer, Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Jorge Ribalta i Jan-Peter E.R. Sonntag, slažu se da ovogodišnji cilus Projekta Bijenale predstavlja pravi izazov, jer pored dominantne arhitekture bunkerskog kompleksa i njegovih jakih političkih konotacija, u bunkeru se već nalazi 125 umjetničkih radova 102 umjetnika i umjetnice iz ranija tri ciklusa Bijenala, u koje kustosi moraju integrisati sopstvene ideje.

- Koliku vrijednost imaju postavljeni umjetnički radovi teško je reći, svjetski priznati istoričari umjetnosti procjenjuju je na 7 mil EUR, ali činjenica da je čak 78 umjetnika-učesnika Projekta Bijenale predstavljalo svoje zemlje na Venecijanskom bijenalu najrječitije govori o visokim umjetničkim standardima i značaju kolekcije D-0 ARK Undreground - ističu organizatori.


Inače, kada je Direkcija Projekta Bijenale 2008. godine posjetila ovo sklonište i prepoznala njegov estetski potencijal, odlučeno je da se pokrene umjetnički projekat kako bi bunker bio spašen od nefunkcionalnosti i propadanja. Tako je 2011. godine održan prvi ciklus Projekta Bijenale, u kojem su kao partnerske države Bosni i Hercegovini učestvovale Republika Srbija i Crna Gora. Godine 2013. partnerske države su bile Republike Turska i Hrvatska, dok su se dvije godine kasnije Republika Austrija i Albanija kao partnerske zemlje uključile u Projekat D-0 ARK Underground.

Projekat Bijenale savremene umjetnosti imat će pet izdanja u sadašnjem formatu. Cijeli Projekat je pod pokroviteljstvom UNESCO-a, a 2011. godine Vijeće Evrope proglasilo ga je "Kulturnim događajem Evrope".

Projekt Bijenale u Konjicu, nalazi se na listi Svjetske organizacije Bijenala. Konjic se danas u svijetu spominje kao važan kulturni toponim. U kalendaru svjetskih bijenala, Konjic je ravnopravan sa Venecijom, Berlinom, Istanbulom, Londonom, Sao Paolom…


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.