Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 17.04.2017.| 09:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za registraciju preduzeća najviše se čeka u Banjaluci

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Registracije firme za tri dana, na jednom mjestu i uz manje troškove, pompezno je najavljivan projekat Vlade iz 2013. godine.

Međutim, ni danas nije, u poptupnosti, zaživio u svim krajevima Srpske. Posebno se žale poslovni subjekti u Banjaluci, gdje se najviše i čeka na rješenja o registraciji.

-Prema informacijama s kojima mi raspolažemo, najviše se čeka kada je u pitanju Okružni sud u Banjaluci, a sa druge strane ono na šta su se privrednici žalili u prethodnom periodu jeste i predugo čekanje na dobijanje PDV broja - rekao je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH pojašnjavaju da na PDV broj čekaju samo oni obveznici koji nisu dostavili potpunu dokumentaciju. Ili imaju neisplaćena potraživanja.

- Te firme mogu ući u sistem PDV-a, ali onog trenutka kada se podmire dugovi iz starih firmi koje su ostale dužne po osnovu PDV-a ili nekog drugog oblika indirektnih poreza - rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U banjalučkom Okružnom privrednom sudu, kažu, da rješenja o registraciji privrednih subjekata donose u relativno kratkom roku, s izuzetkom prijava koje imaju nedostatke. Nadležni, ipak, priznaju da u praksi postoje čekanja.

- Obzirom da je Banjaluka najveći centar i da se najveći broj privrednih subjekata upravo registruje u Banjaluci i zbog nedostatka kadrova, dolazi do probijanja ponekad i tih rokova. Tako da se nadam da ćemo u narednom periodu, a imali smo priliku da razgovaramo sa ministrom Kasipovićem na tu temu, a i on je razgovarao sa predsjednikom Privrednog suda na tu temu, i nadam se da će se taj problem prevazići - naveo je Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.