NavMenu

Nema sirovine za preprodavače - Drvoprerađivači iz RS traže pojačanu kontrolu raspodjele šumskih sortimenata

Izvor: eKapija Petak, 14.04.2017. 10:13
Komentari
Podeli
(Foto: YIFANG NIE/shutterstock.com)
Drvoprerađivači iz Republike Srpske zatražili su juče od nadležnih da pod hitno spriječe preprodaju sirovine jer zbog toga trpe ogromnu štetu, pišu Nezavisne.

- Nemoguće je tolerisati da se neko pojavljuje kao kupac kod Šuma RS, a da zatim sirovinu ne prerađuje, već je reeksportuje i prodaje. Njima to treba onemogućiti i prekinuti snabdijevanje - kazao je Lazo Šinik, predstavnik Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS.

On je podsjetio da se u ugovoru Šuma RS i drvoprerađivača u jednoj odredbi navodi da kada Šume utvrde da kupac ne prerađuje i da se bavi preprodajom, da su dužni da prekinu snabdijevanje.

- Mi na tome insistiramo. Takođe, smatramo da posebno treba posmatrati nove kupce koji se pojavljuju. Za preradu drveta u RS postoji dovoljno kapaciteta, pa svako otvaranje novog postrojenja je za onog ko ulazi u ovaj posao veoma rizično - kazao je on.

Na sastanku održanom u Banjaluci, a kojem su pored drvoprerađivača, predstavnika Šuma RS i resornog ministarstva bili prisutni i Milorad Dodik, predsjednik RS, i Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS, donesen je niz zaključaka koji bi, ako bi se uspješno sproveli, popravili stanje u ovoj oblasti.

Risto Marić, direktor Šuma RS, kazao je kako će ovo preduzeće učiniti sve da se spriječe prodaja, preprodaja i izvoz šumskih sortimenata, ali da je ovom preduzeću u tome neophodna pomoć institucija.

(Foto: Kletr/shutterstock.com)
Kada su u pitanju kriterijumi za dodjelu šumskih drvnih sortimenata, on je kazao kako novi pravilnik mora da zaživi jer jedino on može da donese kvalitetnu raspodjelu.

Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS za šumarstvo, kazao je da se većina zaključaka odnosi upravo na Šume RS, te da su oni obavezujući.

- Finalnim proizvođačima je potrebno obezbijediti dovoljne količine sortimenata u skladu s njihovim potrebama, a ugovori koji se potpišu moraju se u potpunosti ispoštovati. Realizacija će se pratiti na mjesečnom nivou. Šume RS će o tome informisati resorno ministarstvo, a ministarstvo Vladu RS. Potrebno je obezbijediti veću kontrolu na svim nivoima, prije svega na zaštiti šuma i zaustavljanju krađe i preprodaje. Novi drvoprerađivači će imati konsultacije sa svim institucijama kako bi se uključili u novo snabdijevanje sortimentima, a zatraženo je i da se poveća disciplina u Šumama RS - kazao je on.

Kako je za Nezavisne potvrdilo nekoliko drvoprerađivača, s pojačanim kontrolama se složio i sam predsjednik RS, koji je poručio kako se neke stvari moraju izvesti na čistinu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.