NavMenu

Najveća prašuma u Evropi Perućica nominovana za Tentativnu listu UNESCO-a

Izvor: eKapija Petak, 14.04.2017. 08:30
Komentari
Podeli
(Foto: Vedrana Džudža)
Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO-om, kojom predsjedava ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, usvojila je nominaciju prašume Perućica za upis na Tentativnu listu UNESCO-a. Nominacija Perućice za upis na Tentativnu listu bit će dostavljena Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a, navodi portal Nezavisni.ba.

U materijalu za nominaciju koji je dostavljen od nadležnog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a pripremljen u JU Nacionalni park Sutjeska, navedeno je da je u samom srcu tog nacionalnog parka smješten prirodni rezervat Perućica, najočuvanija i najveća prašuma u Evropi u kojoj je strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka.

U prašumi Perućica registrovano je više od 170 vrsta drveća i grmlja, te više od 1.000 vrsta zeljastih biljaka, od kojih su brojni endemi, pa se Perućica smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa.

Državna komisija za saradnju s UNESCO-om razmotrila je i usvojila Izvještaj o stanju očuvanosti dobra svjetske baštine područje Starog grada oko Starog Mosta u Mostaru i Izvještaj o stanju očuvanosti dobra svjetske baštine Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Izvještaji će biti dostavljeni Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a.


Podržana je kandidatura Udruženja "Pontanima" za dobijanje statusa UNESCO-ovog Umjetnika za mir.

Članovi Komisije za saradnju BiH s UNESCO-om informisani su o pozivu za dostavu prijava za UNESCO mrežu kreativnih gradova, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH, navodi Nezavisni.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

23.04.2024.  |  Vijesti

5 zabavnih načina za farbanje uskršnjih jaja

23.04.2024.  |  Vijesti

21.04.2024.  |  Agro

Za ovu biljku se vjeruje da donosi blagostanje i sreću

21.04.2024.  |  Agro

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.