Izvor: eKapija | Petak, 14.04.2017.| 08:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najveća prašuma u Evropi Perućica nominovana za Tentativnu listu UNESCO-a

Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO-om, kojom predsjedava ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, usvojila je nominaciju prašume Perućica za upis na Tentativnu listu UNESCO-a. Nominacija Perućice za upis na Tentativnu listu bit će dostavljena Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a, navodi portal Nezavisni.ba.

U materijalu za nominaciju koji je dostavljen od nadležnog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, a pripremljen u JU Nacionalni park Sutjeska, navedeno je da je u samom srcu tog nacionalnog parka smješten prirodni rezervat Perućica, najočuvanija i najveća prašuma u Evropi u kojoj je strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka.

U prašumi Perućica registrovano je više od 170 vrsta drveća i grmlja, te više od 1.000 vrsta zeljastih biljaka, od kojih su brojni endemi, pa se Perućica smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa.

Državna komisija za saradnju s UNESCO-om razmotrila je i usvojila Izvještaj o stanju očuvanosti dobra svjetske baštine područje Starog grada oko Starog Mosta u Mostaru i Izvještaj o stanju očuvanosti dobra svjetske baštine Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Izvještaji će biti dostavljeni Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a.

Podržana je kandidatura Udruženja "Pontanima" za dobijanje statusa UNESCO-ovog Umjetnika za mir.

Članovi Komisije za saradnju BiH s UNESCO-om informisani su o pozivu za dostavu prijava za UNESCO mrežu kreativnih gradova, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH, navodi Nezavisni.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.