NavMenu

Proljećni umor se ne liječi ljenčarenjem

Izvor: RTRS Četvrtak, 13.04.2017. 10:06
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Proljećni umor prati mnoge osobe, posebno starije, i zadaje im brojne zdravstvene probleme koji prate smjenu godišnjih doba.Ljudi znaju biti umorni, razdražljivi, depresivni i nemaju volje za bilo kakvu aktivnost. Ti simptomi se pripisuju proljećnom umoru, a okidač za tegobe su i česte promjene vremena.

Kada je čovjek opterećen životnim nedaćama, psiha ne može dugo izdržati taj pritisak i onda se, osim psihičkih bolesti, javljaju i fizičke. Premor, stresne situacije, nezadovoljstvo, frustracije, osjećaj nepravde, kao i razna trpljenja mogu da izazovu napetost, koja pritiska tijelo, pa ono postaje sve umornije.

Simptomi proljećnog umora lako će iščeznuti čim se organizam prilagodi na vremenske uslove, ali nikada ne može da se navikne na stres. Prividno može, ali je cijena previsoka. Čovjek oboli, imunitet mu dodatno slabi i krug se zatvara. Prvi korak koji se mora učiniti je odlučiti kako pobijediti umor.

Treba izaći iz kuće i izbjegavati jutarnje ili čak cjelodnevno ljenčarenje. Uzrok umora, posebno proljećnog, može biti i nedostatak vitamina D koji jača imunitet. A dovoljne količine tijelo najbolje dobija izlaganjem suncu, hodanjem, bržom ili laganom šetnjom po prirodi. Umor može izazvati i nedostatak kiseonika. Višemjesečni sjedelački način života i zimska tromost umrtvi tijelo, ali se vježbanjem razbudi organizam i poboljšava unos kiseonika.


Ipak, ne treba preuzimati odmah previše obaveza, jer i to narušava imunitet i otvara put bolestima. Dobro je družiti se s ljudima sličnih interesovanja, koji ne zamaraju i dobronamerni su. Tako se izbjegavaju negativnosti, koje dodatno opterećuju dušu i tijelo.

Prevelika količina stresa kriva je i za brojne bolesti pa je preporučljvo usporiti da bi se sačuvalo zdravlje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.