Izvor: Indikator | Četvrtak, 13.04.2017.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kanton Sarajevo prvi u FBiH planira zaduženje na berzi - Četiri emisije obveznica biće vrijedne oko 40 mil KM

(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Nakon prošlogodišnjeg neuspješnog izlaska na berzu, Vlada Kantona Sarajevo pokušaće u ovoj godini javnom ponudom dužničkih vrijednosnih papira finansirati svoje obaveze, izvještava Indikator.ba. Vlada Kantona planira se u ovoj godini zadužiti emisijom obveznica za 40,48 mil KM.

Naime, tolike potrebe definisane su budžetom Kantona za 2017. godinu. Prva aukcija vrijednosnih papira planirana je za 30. maj u iznosu od 6,4 mil KM, a potom slijede aukcije 27. juna u vrijednosti 6 mil KM, 26. septembra 15,08 mil KM i 31. decembra 13 mil KM. Kod prve dvije aukcije riječ je o trogodišnjim obveznicama, a u druge dvije aukcije radi se o petogodišnjim obveznicama.

Kanton Sarajevo se u septembru prošle godine pokušao zadužiti za 10 mil KM emitovanjem na Sarajevskoj berzi 10.000 sedmogodišnjih obveznica nominalne vrijednosti 1.000 KM po obveznici kako bi finansirao pokriće jednog dijela budžetskog deficita nastalog u prethodnim godinama, ali aukcija nije bila uspješna.

Ukoliko novi pokušaj zaudživanja bude uspješan, Kanton Sarajevo će biti prvi u Federaciji koji će se na ovaj način zadužiti na unutrašnjem tržištu.

Ukoliko zaduživanje ponovo ne bude uspješno, budžetom KS je predviđeno dugoročno zaduženje Kantona kod domaćih banaka.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.