NavMenu

Indija bi mogla ulagati u IT sektor BiH - Razmatra se otvaranje fakulteta za informacione tehnologije

Izvor: eKapija Srijeda, 12.04.2017. 15:39
Komentari
Podeli
(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Predstavnici FIPA-e na čelu sa zamjenicom direktora Blaženkom Mišković primili su delegaciju dvadesetak privrednika iz Mumbaija iz Indije, u pratnji ambasadora Bosne i Hercegovine u Indiji Sabita Subašića u cilju upoznavanja s mogućnostima investiranja u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Subašić je istakao da je određeni broj indijskih investitora zainteresiran za eventualno otvaranje fakulteta informacionih tehnologija u BiH, što bi doprinijelo školovanju većeg broja kadrova iz ove oblasti, s obzirom na potražnju tržišta u BiH, saopšteno je iz FIPA-e.

Indijsku delegaciju privrednika predvodio je počasni konzul BiH u Mumbaiju Suhas Mantri, te predsjednik Indijsko-bosanskoherecegovačkog biznis foruma Sudhir Navalakha. Delegaciju su predstavljali su privrednici koji posluju u oblasti proizvodnje autodijelova, proizvodnje ambalaže, zdravstvenog turizma, informacionih tehnologija, rudarstva, proizvodnje hrane, drvnog sektora i drugi.

Predstavnici FIPA-e su privrednike upoznali o aktivnostima Agencije na polju promocije BiH i privlačenja stranih investicija, kao i o statusu i pravima stranih investitora u BiH, te mogućnostima uspostavljanje suradnje u različitim privrednim sektorima. Također, su ih informirali o trenutno raspoloživim investicionim projektima i lokacijama za investiranje kojih u BiH ima 400, te istakli Mittal Steel Zenica koja jednu od uspješnijih investicija u BiH.


Privrednici su se interesirali o poreznoj politici u BiH, mogućnostima uspostavljanja suradnje po modelu privatno-javnog partnerstva, ugovorima o slobodnjoj trgovini, kao i potisanim ugovorima između BiH i Indije, navode u FIPA-i.

Dogovoren je i nastavak komunikacije u smislu pružanju informacija vezano za mogućnosti poslovanja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.