NavMenu

NOVALIĆ: Konzum u BiH nije zadužen, nema razloga za zabrinutost

Izvor: Klix Srijeda, 12.04.2017. 15:40
Komentari
Podeli
Fadil NovalićFadil Novalić
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obratio se novinarima nakon sastanka s predstavnicima četiri kćerke firme Agrokora i ambasadorom Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivanom Del Vechiom u zgradi Vlade Federacije gdje je istakao da Konzum u BiH nije zadužen i da je poslovanje uravnoteženo, te da nema razloga za zabrinutost.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Konzuma, Leda, Sarajevskog kiseljaka i Velpra, kao i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.

- Provjerili smo performanse i kapacitet preduzeća u BiH. To su preduzeća koja imaju promet preko milijardu, a sam Konzum ima 870 miliona u FBiH. Za BiH su ti brojevi veći jer zapošljavaju 4.200 ljudi što je 1/15 prometa Agrokora. To nije velik udio, ali nije beznačajan. Provjerili smo sve, dug je manji od zaliha i ukupnih potraživanja. Plaćanje funkcionira normalno - rekao je Novalić.

Dodao je da je politiku Agrokora prema BiH izložio specijalni povjerenik Ramljak.

- Službeno, BiH nema razloga da ne posluje normalno. Nema finansijskih poteškoća. Govorimo o Konzumu, ne o Agrokoru. Bit ćemo u kontaktu i davati informacije za bosanski dio Agrokora. Na raspolaganju nam stoji povjerenik Ramljak, ali nema razloga za dramu - rekao je Novalić.

Prema posljednjim informacijama kojim raspolaže Vlada FBiH, do 31. decembra prošle godine dug prema dobavljačima u BiH je veći od 318 mil KM.

- To je zadnji zvanični bilans iz kojeg vidimo da su Sarajevski kiseljak, Ledo, Velpro i Konzum zdrave firme. Podaci koje nam je dostavila Porezna uprava poklapaju s podacima kompanija - rekao je Novalić.

Premijer je ovaj sastanak sazivao i prije pet dana u namjeri da se tačno vidi koliki su gubici.

- Uvjerili smo se da Konzum nije kreditno zadužen, nije dužan državi, nije dužan ni radnicima ni bankama. Konzum je dužan samo dobavljačima, poslovanje je uravnoteženo - rekao je Novalić.


Tomislav Bagić, direktor Konzuma BiH je rekao da je Konzum u prošloj godini u BiH uložio 27 mil KM.

- Konzum je u 2016. godini zatvorio 12 prodavnica, ali je otvorio desetak i preuredio 20 prodavnica. Ove godine ćemo zatvoriti desetak malih prodavnica koje su neprofitabilne i to nema nikakve veze s restruktuiranjem Agrokora. Agrokor nam jeste vlasnik, ali Konzum d.o.o. je pravni subjekt za sebe - rekao je Bagić.

Bruno Bojić je istakao da će u BiH biti nastavljeno pozitivno poslovanje Agrokora i da će taj trend pratiti nova zapošljavanja i otvaranje novih radnih mjesta.

- Izjava da će doći do gašenja određenih prodavnica koje posluju neprofitabilno ne znači gašenje radnih mjesta, jer to će se kompenzirati otvaranjem novih radnih mjesta i novim investicijama. Raduje me i to što smo dobili dobre informacije koje smo uporedili s podacima Uprave za indirektno oporezivanje i podacima poreznih uprava, to su iste brojke i nije bilo malverzacija. Raduje me i to što su njihova potraživanja veća nego što su obaveze prema dobavljačima - rekao je Bojić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.