Izvor: eKapija | Utorak, 11.04.2017.| 14:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Srbiji pokrenuta prva onlajn platforma za trgovunu biomasom

Privredna komora Srbije promovisala je juče novu digitalnu uslugu - prvu onlajn platformu za trgovinu biomasom u Srbiji, web portal Zelena energija, sa ciljem da se uspostave standardi u ovoj oblasti, unaprijedi i poveća trgovina, i objedini ponuda. Do kraja godine preko portala trebalo bi da se obavljaju i finansijske transakcije.

Portal je dio projekta "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji", koji se finansira iz sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), a realizuju ga PKS, UNDP, Ministarstvo rudarstva i energetike i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.

U okviru portala omogućena je prva onlajn trgovina u Srbiji različitim vrstama biomase, a do kraja godine trebalo bi da se obavljaju i finansijske transakcije.

Portal Zelena energija kreiran i kao informacioni portal koji sadrži vijesti o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti, zakone, podzakonske akte, propise, standard, kao i nadležnosti institucija, projekte i izvore finansiranja, ali i stručne radove i baze učesnika na tržištu, oglase i druge informacije važne za poslovanje u Srbiji u tom sektoru.

- Onima koji će ubuduće trgovati biomasom i energentima iz biomase - potencijalnim korisnicima portala i potencijalnim učesnicima ovog tržišta, a riječ je o više od 2.000 aktivnih kompanija sa gotovo 27.000 zaposlenih i prometom od 27,5 milijardi dinara u prošloj godini, onlajn baza ponude i tražnje omogućiće brže pronalaženje relevantnih partnera i pouzdane informacije o proizvodima, proizvođačima i kupcima - objasnio je potpredsjednik PKS Miroslav Miletić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.