NavMenu

Kapital HT Mostar treba da bude upisan u registar tokom sedmice

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 28.05.2008. 09:36
Komentari
Podeli

Kapital kompanije HT Mostar, koji je još 2002. godine kupljen javnim upisom dionica, tokom ove sedmice trebalo bi da bude upisan u sudski registar, potvrdio je Stipe Prlić, direktor preduzeća.

Komisija za vrijednosne papire (KVP) FBiH nedavno je upozorila HT Mostar da su po zakonu o privrednim društvima obavezni u sudski registar upisati privatizaciju javnim upisom dionica koje su kupili građani i privatizacijski investicioni fondovi.

Prlić je kazao da je riječ o 5,57 posto kapitala. Istakao je da je upis u registar početak procesa preregistracije firme iz društva ograničene odgovornosti u dioničko društvo.

„U utorak će biti održana sjednica Skupštine preduzeća na kojoj bi trebalo da bude donesena odluka o upisu tih 5,57 posto. Sve je spremno, tako da odmah nakon sjednice Skupštine to treba da bude upisano“, kazao je Prlić. Objasnio je da je javnim upisom dionica kupljeno deset posto državnog kapitala HT Mostar, što čini 5,57 posto od ukupnog kapitala kompanije.

Fuad Čerkez, sekretar KVP-a, napomenuo je da su upozorenje mostarskoj firmi uputili na osnovu rješenja Agencije za privatizaciju u FBiH (APF) o odobrenju upisa izvršene privatizacije u sudski registar.

„Bila je privatizacija i HT Mostar je obavezan da to upiše u sudski registar, da se registruje u dioničko društvo“, dodao je Čerkez.

Enes Ganić, direktor APF, rekao je da je njihovo rješenje konačno, te podsjetio da je na prethodna rješenja bilo žalbi.

Pet institucija tržišta kapitala u decembru prošle godine upozorile su da oni koji su 2002. kupili dionice HT Mostar ne mogu ostvariti svoja vlasnička prava i dionice ponuditi na berzi, jer firma nije registrovana kao dioničko društvo, te su javno uputile pitanje zašto na tržištu kapitala nema dionica ove firme.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.