Izvor: Klix | Petak, 07.04.2017.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro počinje raditi JKP Sarajevo, preduzeće za upravljanje Trebevićkom žičarom i Vijećnicom

Sarajevo (Foto: M DOGAN/shutterstock.com)
Gradsko vijeće Grada Sarajeva verifikovalo je na prošloj sjednici Skupštinu novog Javnog komunalnog preduzeća Sarajevo koje će biti zaduženo za upravljanje Trebevićkom žičarom i Vijećnicom.

Prvi pokušaj verifikacije Skupštine propao je u decembru prošle godine na sjednici starog saziva Gradskog vijeća kada je prijedlog članova trebalo da bude razmatran po hitnom postpuku.

Kako je rekao gradski vijećnik Vibor Handžić, na prošloj sjednici je usvojen i Statut preduzeća.

- Tokom posljednje dvije sjednice raspravljano je o ovom preduzeću i nakon usvajanja Statuta preduzeće može funkcionisati - rekao je Handžić za Klix.ba.

Odluka o osnivanju preduzeća donesena je u julu 2016. godine sa 17 glasova "za". Zadaci preduzeća su upravljanje, zaštita i održavanje objekata grada Sarajeva, te obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa grada Sarajeva. Za v. d. direktora tada je izabran Admir Dedić, koordinator poslova na objektu Vijećnice.

- Članovi Skupštine JKP Sarajevo sada moraju formirati nadzorni odbor, izabrati direktora, te donijeti podzakonske akte koji su neophodni za funkcionisanje preduzeća - rekao je gradski vijećnik Velija Katica.

Još nije poznato ko će biti na čelu ovog preduzeća, a za sada se zna da bi u njemu trebalo raditi između 10 i 12 radnika. Nije poznato kakva će biti procedura za zapošljavanje ovih radnika, kao ni koje kvalifikacije će morati imati.

Formiranje preduzeća bio je jedan od uvjeta Edmonda Offermana koji je donirao 7,5 mil KM. Cilj je da se postigne samoodrživost Trebevićke žičare i izbjegnu malverzacije. JKP Sarajevo upravljaće i restoranom Vidikovac koji će biti izgrađen u sklopu žičare na Trebeviću.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.