NavMenu

Uskoro počinje raditi JKP Sarajevo, preduzeće za upravljanje Trebevićkom žičarom i Vijećnicom

Izvor: Klix Petak, 07.04.2017. 10:04
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: M DOGAN/shutterstock.com)Sarajevo
Gradsko vijeće Grada Sarajeva verifikovalo je na prošloj sjednici Skupštinu novog Javnog komunalnog preduzeća Sarajevo koje će biti zaduženo za upravljanje Trebevićkom žičarom i Vijećnicom.

Prvi pokušaj verifikacije Skupštine propao je u decembru prošle godine na sjednici starog saziva Gradskog vijeća kada je prijedlog članova trebalo da bude razmatran po hitnom postpuku.

Kako je rekao gradski vijećnik Vibor Handžić, na prošloj sjednici je usvojen i Statut preduzeća.

- Tokom posljednje dvije sjednice raspravljano je o ovom preduzeću i nakon usvajanja Statuta preduzeće može funkcionisati - rekao je Handžić za Klix.ba.

Odluka o osnivanju preduzeća donesena je u julu 2016. godine sa 17 glasova "za". Zadaci preduzeća su upravljanje, zaštita i održavanje objekata grada Sarajeva, te obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa grada Sarajeva. Za v. d. direktora tada je izabran Admir Dedić, koordinator poslova na objektu Vijećnice.

- Članovi Skupštine JKP Sarajevo sada moraju formirati nadzorni odbor, izabrati direktora, te donijeti podzakonske akte koji su neophodni za funkcionisanje preduzeća - rekao je gradski vijećnik Velija Katica.


Još nije poznato ko će biti na čelu ovog preduzeća, a za sada se zna da bi u njemu trebalo raditi između 10 i 12 radnika. Nije poznato kakva će biti procedura za zapošljavanje ovih radnika, kao ni koje kvalifikacije će morati imati.

Formiranje preduzeća bio je jedan od uvjeta Edmonda Offermana koji je donirao 7,5 mil KM. Cilj je da se postigne samoodrživost Trebevićke žičare i izbjegnu malverzacije. JKP Sarajevo upravljaće i restoranom Vidikovac koji će biti izgrađen u sklopu žičare na Trebeviću.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.