Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.04.2017.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Portal eKapija dodijelio nagrade Aurea 2017 za investiciju godine u Srbiji (FOTO)

Željko Sertić i Milan Dobrota
Kompanija Logit Solutions dobitnik je nagrade za investiciju godine Aurea 2017, koju poslovni portal eKapija dodjeljuje devetu godinu zaredom, a nagradu je pobjedniku na svečanosti u beogradskom Aeroklubu uručio v.d direktora Razvojne agencije Srbije, Željko Sertić.

Kompanija Logit Solutions razvila je jedinstvenu tehnološku platformu AgriSens, za obradu snimaka i analizu podataka sa poljoprivrednih površina, koja u osnovi ima različite informatičke tehnike. Slike sa poljoprivrednih površina prikupljaju se dronovima ili drugim letjelicama, a zatim obrađuju u softveru omogućavajući poljoprivrednicima da uz minimalne troškove, bez potrebnih vještina za rukovanje savremenom tehnologijom, dobiju konkretne, sažete i upotrebljive informacije od značaja: o kvalitetu sjetve i zasada, očekivanom prinosu, područjima ugroženim različitim oblikom stresa kod biljaka i sl.

- Ova nagrada je za našu kompaniju značajno priznanje, koje pruža dodatnu sigurnost da smo u našem poslovnom poduhvatu i razvoju softverskih i tehnoloških proizvoda na pravom putu. Komercijalna upotreba bespilotnih letjelica, kao nova grana industrije, nosi brojne neizvjesnosti u dinamici razvoja tržišta i opravdanosti investicije, pa iako naših 1.000 korisnika širom svijeta, u više od 40 zemalja, svedoče o uspješnosti ideje i investicije, tehnologija je tek u svojim začecima i prestavlja globalnu inovaciju. Čvrsto vjerujemo da je spoj grana informacionih tehnologija, poljoprivrede i komercijalne upotrebe dronova garant daljem uspjehu našeg proizvoda i usluga, a nagrada Aurea je još jedan u nizu dokaza koji to potvrđuju – rekao je Milan Dobrota, generalni direktor kompanije Logit Solutions.

Milica Milosavljević, glavna i odgovorna urednica eKapije, istakla je da je ove godine među nominovanim kompanijama primjetno veće prisustvo startapa, što najavljuje bolje dane za preduzetništvo u Srbiji.

Dobitnici priznanja
- U užem izboru ponovo se našlo osam izuzetno kvalitetnih projekata, čije vrijeme tek dolazi. Ovogodišnji pobjednik, platforma AgriSens, pravi je primjer da postoji sve veće interesovanje za modernizaciju poljoprivredne proizvodnje primjenom IT rješenja, što će u budućnosti postati i neophodno. Oni su i pravi dokaz kako mala domaća firma može uspješno parirati svjetskoj konkurenciji. Logit Solutions je jedna od svega 5 kompanija na svijetu, koja se bavi razvojem ovakve vrste softvera. Čestitam laureatima i svim nominovanima, koji su pokazali da našoj zemlji ne nedostaje inovacija i dobrih ideja.

Osim glavne nagrade, eKapija je dodijelila i dva specijalna priznanja: priznanje za inovativnost ponijela je kompanija Eton digital za društvenu tržnicu organske hrane OrganicNet, dok je priznanje za društvenu korisnost pripalo kompaniji Weiss Light za fabriku LED sijalica u Ugrinovcima.

Osim nagrađenih investicija u finale ovogodišnjeg izbora za investiciju godine Aurea plasiralo se još pet projekata: PetroSOLAR - Inteligentni mobilijar na solarnu energiju, VisMedic - Internet platforma za telemedicinu, Elektrovat - Primjena najbolje prakse u izgradnji MHE Bijeli kamen, Hydrogen Technologies - Mašina za dekarbonizaciju SUS motora vodonikom i OnoBikes - Električni bicikl Archont.

Vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) Željko Sertić istakao je da ta državna organizacija kroz osam programskih projekata podržava privrednike, a među njima je i projekat koji se odnosi na inovacije i patente koji se sufinansiraju sa 50% vrijednosti investicije.

- Važno je da podstičemo kompanije koje razumiju i znaju da kroz ulaganja mogu da utiču na profitabilnost i dobrobit cjelokupne ekonomske zajednice i na kraju cijelog društva. U tom smislu je važno da priča o preduzetništvu nastavi da živi - kazao je on.

O dobitniku glavne nagrade Aurea 2017 i nosiocima specijalnih priznanja odlučivao je sedmočlani žiri, a svoj glas dali su i čitaoci portala ekapija.com i aurea.rs. Uslov za učešće na konkursu bio je da su projekti realizovani tokom prethodne kalendarske godine i da ispunjavaju tri kriterijuma: inovativnost, društvena korisnost i finansijski potencijal.

Strateški partner eKapije na dodjeli nagrada Aurea 2017 je konsultantsko-revizorska kuća KPMG, dok je partner projekta kompanija Global IT Factory.

Dodjeli nagrada Aurea 2017 u beogradskom Aeroklubu prisustvovali su mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora, poslovne zajednice i medija.


Fotogalerija
Dodela nagrada Aurea 2017

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.