NavMenu

Tri miliona evra za olakšavanje trgovine u CEFTA regionu

Izvor: Tanjug Četvrtak, 06.04.2017. 12:17
Komentari
Podeli
(Foto: love work 51/shutterstock.com)
Evropska unija je obezbijedila 3 mil EUR za finansiranje novog trogodišnjeg projekta Podrška olakšavanju trgovine u CEFTA regionu, koji je danas počeo da se primjenjuje u Srbiji, a v.d. šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt je rekao da je cilj da se dalje produbi ekonomska integracija zemalja Zapadnog Balkana.

On je rekao da treba napraviti korak naprijed u stvaranju zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana, u okviru CEFTA, koje će biti dobra priprema za buduće članice na jedinstvenom tržištu EU. Benedikt je kazao da su u toku pripreme za usvajanje tog akcionog plana.

To podrazumijeva izradu Mape puta u kojoj će biti utvrđeno zajedničko tržište za robu, usluge i kapital, slobodan protok kvalifikovane radne snage, zajedničko digitalno tržište i dinamičan prostor za investicije.

Benedikt je naglasio da integracija tržišta robe i kapitala treba da postane prioritet, što bi omogućilo brži napredak cijelog regiona.

- Regionalna ekonomska saradnja je najbolji način da dođemo do političke stabilnosti. Ovo vidimo kao jedan obećavajući proces na Zapadnom Balkanu- naglasio je on.

Osnovni cilj trogodišnjeg projekta, koji finansira EU sa 3 mil EUR, jeste jačanje trgovinskih odnosa i produbljivanje ekonomske integracije među CEFTA članicama. Projekat će obezbijediti podršku CEFTA strukturama u njihovim naporima da sprovedu obaveze iz CEFTA Protokola 5 koji obezbeđuje okvir za uklanjanje trgovinskih barijera među potpisnicima CEFTA sporazuma.


Cilj je da se dodatno olakša regionalna trgovina u CEFTA regionu kroz smanjenje i eventualno uklanjanje necarinskih mjera trgovanja za dva odabrana lanca snabdijevanja i to kroz pojednostavljivanje i olakšavanje trgovinskih procedura.

Primjenjivaće se inovativni pristup za identifikaciju trgovinskih barijera u bliskoj saradnji sa privatnim sektorom.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.