NavMenu

I frilenseri će plaćati porez na prihode - Nacrt zakona o porezu na dohodak u FBiH nije zaobišao ni ovu kategoriju

Izvor: eKapija Utorak, 04.04.2017. 12:46
Komentari
Podeli
(Foto: Rido/shutterstock.com)
Nacrt zakona o porezu na dohodak koji je Vlada FBiH utvrdila i uputila u parlamentarnu proceduru riješio je i važno pitanje koje je dugo godina bila nepoznanica građanima FBiH, piše Faktor.

Naime, pojedini građani iz svojih domova rade za firme u inostranstvu i time ostvaruju značajne prihode. Plaćanje poreza na ove prihode do sada je bilo u svojevrsnoj sivoj zoni jer nigdje u zakonu nije eksplicitno spomenut termin "freelancer", kako se na engleskom jeziku nazivaju profesionalci koji od kuće obavljaju poslove i pri tome nemaju ugovor o radu, a novac primaju kroz uplate iz inostranstva.

Novim zakonskim rješenjima kroz Nacrt zakona o porezu na dohodak, zakonodavac eksplicitno spominje freelancere.

- Na kraju se u poreznu osnovicu uključuju i ostali dohoci ostvareni od strane rezidenata Federacije kao što su prihodi sportista i sportskih stručnjaka, prihodi od povremenih slobodnih zanimanja i ostali prihodi koji nisu jasno obuhvaćeni kroz ukupni svjetski dohodak. U ovu kategoriju dohotka uključuje se i oporezivanje dohotka ostvarenog samozapošljavanjem, odnosno tzv. freelancer koji se uslijed razvoja informacione tehnologije intenzivno razvija na teritoriji Federacije – navodi se u nacrtu gore navedenog zakona.

Zakonodavac je pojasnio i koliko će poreza trebati plaćati na prihode od bavljenja freelancerskim poslovima.

- Ostali oporezivi dohodak uključuje stjecanje dohotka iz prihoda od sportista i sportskih stručnjaka, prihodi od osiguranja lica, prihodi od povremenih slobodnih aktivnosti i ostali prihodi. Prihodi od povremenih slobodnih aktivnosti (freelancer, op. a.) predstavljaju posebnu vrstu prihoda koji se realiziraju na tržištu, a koji nisu u vezi s redovnim obavljanjem ni nesamostalne ni samostalne djelatnosti, koje nije potrebno posebno registrirati u skladu sa posebnim propisima. Osnovicu dohotka predstavljaju neto prihodi, te nisu dopušteni nikakvi odbici, a stopa poreza na dohodak se primjenjuje po principu lomljene skale na svaku pojedinačnu isplatu do 800 KM stopa poreza je 13%, a preko 800 KM stopa poreza je 20% – navodi se u Nacrtu zakona koji je ušao u parlamentarnu proceduru.

Ova stopa predstavlja rast u odnosu na dosadašnju praksu pojedinih freelancera da na ostvarene prihode plaćaju poreznu stopu od 10% na osnovu propisa do sada važećeg Zakona o porezu na dohodak, piše Faktor.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.