Izvor: Klix | Utorak, 04.04.2017.| 12:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren jubilarni 20. sajam privrede u Mostaru - Na 30.000 m2 izlaže 800 firmi iz 30 zemalja

Mostar
Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je svečano otvorio 20. međunarodni sajam privrede Mostar 2017. čiji je partner Republika Hrvatska.

Brojne visoke zvanice iz svijeta biznisa i politike prisustvovale su u Paviljonu 1 otvaranju sajma koji već 20 godina uspješno spaja poslovne ljude iz regije i svijeta.

Plenković je na otvaranju rekao da uvijek rado dolazi u BiH i da mu je drago što će ovaj sajam biti dodatni korak ka povećanju trgovačke razmjene, osnaživanju ulaganja, ali i da je prerastao u bitan politički skup.

- BiH i Hrvatska su važni trgovački partneri. Hrvatska je u protekloj godini uložila milijardu eura u BiH, što je dovoljan signal koliko nam je BiH važna - poručio je hrvatski premijer i kao jedan od vrijednih primjera istakao Aluminij Mostar, a kao jednu od važnih tema i saobraćajnu povezanost dviju zemalja i zajednički rad u toj oblasti.

30.000 m2 sajamskog prostora

Nakon svečanog otvorenja najznačajnije privredne manifestacije u regiji počeo je obilazak 30.000 m2 sajamskog prostora u kojima se i ove godine predstavljaju i umrežavaju kompanije, destinacije i posjetioci, koji su mjesto prezentacije i popularizacije robe i usluge.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak poželjela je dobrodošlicu svim gostima i istakla kako je tokom pet sajamskih dana planirano predstavljanje izlagača iz 30 država, a slijede i podsajamske manifestacije i mnoštvo korisnih poslovnih konferencija, stručnih skupova, okruglih stolova i drugih zbivanja.

Signal investitorima

Da je Mostar na dobrom putu da postane mjesto za regionalnu političku saradnju poručio je i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

- U Mostaru se danas odvijaju velike stvari. Kao lokalna zajednica šaljemo konkretan signal investitorima i svima koji imaju dobre poslovne ideje da ih ovdje mogu realizirati - poručio je Bešlić.

Privredni, ali i politički centar regije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić naveo je da su ovakve manifestacije generalno u krizi, a da ova u Mostaru napreduje i iz godine u godinu biva sve veća.

Uz poruke podrške i zahvalnosti organizatorima kazao je kako je ogromno zadovoljstvo danas u Mostaru imati ključne ljude Crne Gore, Hrvatske i Srbije, ukazavši da se time stvaraju bolji uslovi za privrednike i napredak.

- Mostar kao grad može biti ponosan na ovakvu manifestaciju jer je danas na neki način centar cijele regije i zaslužuje da bude jedan od ključnih simbola po svom kulturološkom, ali i privrednom značaju - rekao je Ivanić i pozdravio odluku Hrvatske da bude zemlja partner.

Mostarski sajam ugostiće više od 800 izlagača, a trajaće do 8. aprila.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.