Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 03.04.2017.| 10:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Još bez registra parafiskalnih nameta u FBiH

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Registar taksi i naknada, raznih parafiskalnih nameta, u FBiH trebalo je da bude operativan u prvom tromjesečju 2017. godine, do kada su kantonalne, gradske i općinske strukture vlasti popunjavale onlajn obrazac koji je na svojim službenim internet stranicama postavilo Federalno ministarstvo finansija. Službene potvrde početka još nije bilo, piše Večernji list BiH.

Registar parafiskalnih nameta sadrži pregled neporeznih prihoda u FBiH po kantonima, gradovima i općinama, te naknada koje se plaćaju za registraciju tvrtke. U registru će biti istaknute sve obaveze koje tvrtka također treba izmiriti tokom svog poslovanja, kako pregled naknada koje su obavezne za sve privredne subjekte, tako i naknada koje se plaćaju za korištenje određenih dobara.

Cilj registra je identificiranje i harmoniziranje parafiskalnih nameta na svim nivoima vlasti i njihovo smanjivanje (vodne naknade, naknade za šume, pristojbe turističkim zajednicama i druge naknade), što je u skladu s Reformskom agendom Vlade FBiH, a što će u konačnici voditi poreznom rasterećenju privrede.

Spomenuti onlajn registar parafiskalnih nameta trebao bi, između ostalog, sadržavati sve podatke o zakonima, podzakonskim aktima, odlukama, uredbama i propisima koji reguliraju utvrđivanje i naplaćivanje parafiskalnih nameta.

Osim što traže njihovo radikalno smanjenje, strani i domaći investitori od državnih, entitetskih, kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti u BiH tražili su više puta uspostavu takvog onlajn registra parafiskalnih nameta, kao što to imaju Hrvatska i Srbija.

Napravljene analize i procjene stanja poslovnog okruženja u BiH pokazuju kako, uz razne vrste poreza, razvoj privrede opterećuje više od 300 parafiskalnih odnosno neporeznih nameta, što odbija investicije.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.