Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 03.04.2017.| 15:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U posljednjem kvartalu uloženo 200 mil KM - Ukupne strane investicije u 2016. iznosile 460,6 mil KM

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Prema najnovijim objavljenim preliminarnim podacima Centralne Banke BiH, iznos stranih investicija u BiH u 2016. godini dosegao je iznos od 460,6 mil KM, što znači da je u posljednjem kvartalu prošle godine realizovano još skoro 200 mil KM novih stranih investicija.

Mada ova cifra još nije konačna i vjerovatno će biti korekcija koje će strane investicije u BiH približiti na oko pola milijarde maraka, ovi podaci u potpunosti potvrđuju prognoze FIPA-e o poboljšanjima u četvrtom kvartalu, navodi se u saopštenju FIPA-e.

Naime, FIPA je informisala da je u prvom kvartalu prošle godine napravljen dvostruki prebačaj iznosa stranih investicija, ali su nakon toga u drugom i trećem kvartalu nestabilna politička situacija, te negativne konotacije oko referenduma, spominjanja secesije i rata, negativno uticali na potencijalne investitore, koji su u direktnim kontaktima postavljali pitanja o političkoj situaciji i izražavali brigu za kapital koji bi eventualno investirali.

FIPA je nastojala u oviru svojih mogućnosti zadržati investitore, objašnjavajući da se radi o prolaznoj situaciji izazvanoj predizbornom kampanjom i da će se već u oktobru uvjeriti da se situacija normalizuje. Zato je četvrti kvartal koliko-toliko popravio loše stanje iz drugog i trećeg kvartala i iznos stranih investicija u prošloj godini povećao za oko 200 mil KM, navodi se u saopštenju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.