NavMenu

Viši prag za ulazak u PDV sistem olakšica privrednicima - Stopa od 17% za sada ostaje

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 02.04.2017. 20:34
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Podizanje praga za ulazak u PDV sistem sa 50.000 na 100.000 KM godišnjeg prometa o kojem razmišljaju čelnici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH predstavljalo bi značajnu olakšicu za domaću privredu.

Viši prag za ulazak u sistem PDV-a najavio je direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula, a to rješenje trebalo bi da bude predviđeno novim zakonom o PDV-u.

- Mislim da ćemo morati povećati iznos za prag registracije, jer je postojeći iznos premali. Pokazatelji i analize koje smo radili ukazuju da je previše tih obveznika i da bismo trebali prag podići barem na 100.000 KM - rekao je Džakula za bilten Udruženja ekonomista RS - SNjOT.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević rekao je da oni već godinama insistiraju na podizanju praga za ulazak u PDV sistem na 100.000 maraka po uzoru na rješenja u zemljama okruženja što bi predstavljalo značajnu olakšicu. Poslovna zajednica ima i niz drugih zahtjeva koji se odnose na PDV.

- Treba obezbijediti viši stepen dostupnosti službenika UIO za upite privrednika i ukinuti troškove odgovora na njih. Neophodno je i smanjiti samovolju inspektora prilikom kontrola jer se često od privrednika zahtijeva dostavljanje podataka u tabelarnom prikazu, što iziskuje ogroman posao, umjesto da prihvate skenirane knjige izlaznih ili ulaznih faktura. Privrednici ukazuju i na različito tumačenje zakona od inspektora do inspektora, dok odgovore na njihova pitanja plaćaju i dugo čekaju. Neophodno je produžiti i rok plaćanja PDV-a sa desetog dana u mjesecu do kraja mjeseca kako bi preduzeća bila relaksirana jer je mnogo izdataka koje imaju na početku mjeseca - kaže Blagojević.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković rekao je da već duže vrijeme u analizama insistira na povećanju praga za ulazak u PDV sistem na 100.000 maraka.

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
- Najveću korist od toga imali bi preduzetnici koji su trenutno u najtežoj situaciji što se tiče poslovanja. Trenutno imamo nizak prag za ulazak u sistem PDV-a i čim preduzeća uđu u ovaj sistem, njihova roba i usluge su skuplje za 17% i tada se ne mogu izboriti sa velikim trgovačkim lancima ili jakim kućama koje pružaju usluge i na kraju propadaju - kazao je Duduković.


Naglasio je da pojedini preduzetnici na razne načine umanjuju svoj promet da ne bi ušli u sistem PDV-a.

- Oni na taj način izbjegavaju plaćanje PDV-a i prave veću štetu državi nego što bi se izgubilo da prag bude povećan na 100.000 maraka. Povećanjem praga bi bila rasterećena i administracija u UIO jer trenutno postoji veliki broj poreskih obveznika baš iz razloga što je prag nizak - kazao je Duduković i zaključio da bi povećanje praga donijelo samo pozitivne efekte.

Džakula je kazao da je UIO kreirao potpuno novi zakon o PDV-u s obzirom na to da postojeći nije usklađen sa 112. direktivom Savjeta Evrope. S ciljem davanja olakšica privredi predloženo je i oslobađanje od carina uvozne opreme za proizvodnju, te povoljnije bankarske garancije i pojednostavljena procedura prijave PDV-a elektronskim putem.

Stopa PDV-a

Miro Džakula je istakao da su i u novom zakonu o PDV-u predložili da ostane jedinstvena stopa PDV-a od 17 odsto.

- Bilo je mnogo kritika na račun jedne stope, ali mi smatramo da je jedna stopa idealna kao i njena trenutna visina. Bićemo spremni i na više stopa ako politika tako odredi - rekao je Džakula.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.