Izvor: Blic | Petak, 31.03.2017.| 10:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro presađivanje pluća u Srbiji - Oformljen konzilijum od pulmologa, grudnih hirurga, kardiohirurga i anesteziologa

(Foto: Yevhen Vitte/shutterstock.com)
U Srbiji je moguće presađivanje srca, jetre, bubrega, rožnjače, koštane srži i samih kostiju, a uskoro će, saznaje Blic, biti moguća i transplantacija pluća. U svijetu, hirurzi već s uspjehom presađuju lica, ruke i noge, a postoje i veoma kontroverzni planovi o presađivanju - glava.

- U Srbiji postoji 14 donorskih bolnica i pet transplantacionih centara. Na bubreg trenutno čeka 720 pacijenata, na jetru i srce po 30 ljudi. To su tri jedina solidna organa koja se kod nas presađuju - kaže Nenad Milojičić, direktor Uprave za biomedicinu Srbije.

Konzilijum za presađivanje pluća

Kako saznaje Blic, načinjen je i prvi korak kako bi se u Srbiji pokrenuo program transplantacije još jednog organa - pluća. U Kliničkom centru Srbije oformljen je konzilijum za transplantaciju pluća, koja se smatra jednom od najsloženijih intervencija u domenu presađivanja. Procjene su da u Srbiji ima 10 do 15 ljudi kojima je ova intervencija neophodna, a formiranjem konzilijuma znaće se tačan broj. Konzilijum će se održavati jednom mjesečno, posljednjeg četvrtka u mjesecu.

- Ovo je samo jedna od faza. Potrebno je stručnjake poslati na edukaciju, kao i da razvijemo protokole. U konzilijumu će biti tri pulmologa, dva grudna hirurga, kardiohirurg, anesteziolog, kao i još jedan ljekar po potrebi. Naravno, i psiholog i socijalni radnik - kaže za Blic doc. dr Maja Ercegovac, direktorka Klinike za grudnu hirurgiju KCS.

(Foto: Minerva Studio/shutterstock.com)
Gdje se i koje transplantacije rade u Srbiji

  • Klinički centar Srbije - bubrezi, jetra, srce, rožnjače i dio programa za transplantaciju koštane srži
  • VMA - Jetra, bubrezi, koštana srž kod odraslih
  • Dječja klinika u Tiršovoj - bubrezi kod djece i adolescenata
  • Institut za majku i dijete - koštana srž kod djece
  • Klinički centar Vojvodina - bubrezi i jetra
  • Klinički centar Niš - bubrezi
  • Institut za ortopediju i traumatologiju Banjica - kosti (za ove intervencije često moraju da kupuju kosti iz inostranstva)
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.