NavMenu

Gradačac: Potpisan sporazum o sufinanciranju projekta o ugradnji solarnih sistema

Izvor: Fena Srijeda, 21.05.2008. 09:23
Komentari
Podeli

U Gradačcu je jučer potpisan Sporazum o sufinansiranju projekta "Proizvodnja i ugradnja isplativih solarnih sistema za zagrijavanje vode" između nevladine organizacije "Centar za razvoj i podršku" (CRP) Tuzla i Općine Tuzla.

Cilj projekta je pokretanje tržišno-inovativnog pristupa za stvaranje novih poslovnih mogućnosti proizvodnje solarnih sistema u BiH. Uvođenjem novih alternativnih tehnologija otvara se mogućnost uštede električne energije i dostupnost solarnih sistema za zagrijavanje vode većem broju građana.

Korištenje solarnih sistema imat će značajan uticaj na očuvanje okoline i smanjenje zagađenja zraka. CRP i Općina Gradačac će ovim projektom podržati tri male firme koje će proizvoditi solarne sisteme za zagrijavanje vode i instalirati ih na jedan javni objekt, osam domaćinstava i četiri poslovna objekta - potrošače velikih količina tople vode.

Projekt finansiraju "Feniks fondacija" iz SAD-a, Mercy Corps i Općina Gradačac, a realiziraju CRP i općina Gradačac na području grada i prigradskih naselja Gradačca u trajanju od dvije godine, saopćeno je iz CRP-a.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.