NavMenu

"Stada group" ulaže 9 mil EUR u pogon "Hemofarma" kod Banja Luke

Izvor: Fena Srijeda, 21.05.2008. 12:45
Komentari
Podeli

„Štada grupa“ (Stada group) u ovoj i narednoj godini, u pogon „Hemofarma“, koji se nalazi u Novakovićima kod Banje Luke, uložit će oko devet miliona eura u proširenje proizvodnih kapaciteta, čvrste forme (fil-tableta, dražeja).

Ovo je dogovoreno na jučerašnjem sastanku predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika i ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranka Škrbića u Cirihu sa predsjednikom „Štada grupe“ Hartmutom Reclafom (Hartmut Retzlaff) i predsjednikom „Hemofarm koncerna“ Miodragom Babićem.

Ovim proširenjem, proizvodni pogon „Hemofarama“, kod Banje Luke, će se povećati tri puta na godišnjem nivou, odnosno, sa sadašnjih 500 miliona komada, proizvodnja će se povećati na 1,5 milijardi komada raznih oblika fil-tableta, saopćeno je iz Biroa Vlade RS-a za odnose s javnošću.

Povećanje proizvodnje za tri puta, u pogonu „Hemofarma“ kod Banje Luke, omogućit će i značajano povećanje broja zaposlenih radnika, a buduća fabrika će biti najsavremenija fabrika te vrste u okviru „Štada grupe“ i najveća u regiji, navodi se u saopćenju.

Lijekovi koji će biti proizvedeni u pogonu buduće fabrike „Hemofarma“ kod Banje Luke, distriburat će se na području cijele Evropske unije, kao i na cjelokupnom tržištu „Štada grupe“.

Predstavnici „Štada grupe“ i „Hemofarma“ su, u toku današnjeg sastanka, izrazili veliko zadovoljstvo povoljnim poslovnim ambijentom koji je, u proteklom periodu, stvorila Vlada RS-a, kaže se u saopćenju.

Dodik je pozdravio namjeru „Štada grupe“ da, za tri puta, proširi prizvodni pogon „Hemofarma“ kod Banje Luke i rekao da će Vlada i dalje raditi na stvaranju povoljnog ambijenta za investiranje u RS-u i izrazio očekivanje da će povećavanje investicije „Štada grupe“ u pogone kod Banje Luke, pozitivno uticati i na druge investitore da se odluče za ulaganje u RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.