NavMenu

Federalni premijer Branković otvorio sajam «ZEPS Intermetal 2008.»

Izvor: Fena Utorak, 20.05.2008. 13:46
Komentari
Podeli

Federalni premijer Nedžad Branković danas je u Zenici proglasio otvorenim 5. međunarodni sajam metala «ZEPS Intermetal 2008.» na kojem će do 23. maja učestvovati 207 izlagača iz 22 države.

«Spoj regija čelika i aluminija, kakve su u Zenici i Mostaru, poruka su kako se gradi BiH i društvo u kojem ćemo biti svi zadovoljni i sretni živjeti. Nadam se da će i nivoi vlasti koji su zaduženi da doprinesu još jednom novom komponentom ukupnom ambijentu za razvoj biznisa, uraditi svoje poslove, kazao je premijer Branković.

On je istaknuo da će Vlada FBiH nastaviti s reformama fiskalnog sistema i administrativnog aparata koji servisira biznis.

- Građenjem komunikacija nadam se da ćemo zbog porasta tražnje osigurati dovoljno energije i to su naše odgovornosti koje ćemo realizirati iako imamo dosta nerazumijevanja, što smatramo sazrijavanjem društva pred donošenje krupnih odluka, rekao je Branković.

Najveći specijalizirani sajam metala u regionu, održava se na 6.000 m2 izložbene površine, na kojoj je postavljeno i šest kolektivnih izložbi.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Milan Lovrić izjavio je da su metalski i drvoprerađivački sektori jedini u BiH koji imaju pozitivan bilans kada je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom.

- Zeničko-dobojski kanton u ukupnom uvozu BiH učestvuje s devet, a u izvozu s 15 posto. Izvoz iz ZDK-a dvostruko je veći po stanovniku u odnosu na cijelu BiH, rekao je Lovrić.

Svečanom otvorenju prisustvovao je veliki broj međunarodnih zvaničnika u BiH, od kojih je veći dio iz Sarajeva stigao specijalnim vozom koji su radi promocije željezničkog saobraćaja organizirale Željeznice FBiH.

U okviru pratećih sajamskih manifestacija danas će biti održan Forum metalaca BiH na kojem će učesnici razgovarati o utjecaju CEFTA sporazuma na metalsku industriju regiona. Bit će održan i okrugli sto o temi «Željeznica-generator privrednog razvoja".

Organizator 5. međunarodnog sajma «ZEPS Intermetal 2008.», koji je u odnosu na prethodni zabilježio rast od 15 posto, jeste Poslovni sistem RMK.

Suorganizatori su Vanjskotrgovinska komora BiH, privredne komore FBiH i RS-a, Aluminij Mostar, Arcelor Mittal Zenica i Novi rudnici Ljubija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.