NavMenu

Turski Satem želi graditi mini hidrocentralu u Ilijašu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 27.03.2017. 10:09
Komentari
Podeli
(Foto: shuttestock.com)
Turska firma Satem želi graditi mini hidrocentralu na rijeci Bosni u općini Ilijaš. Prema najavama investitora hidrocentrala bi mogla biti izgrađena za tri mjeseca, a ukoliko se na vrijeme pribave potrebne dozvole gradnja bi mogla početi na ljeto, saopćeno je iz Općine Ilijaš.

Na sastanku potencijalnih investitora i predstavnika općine bilo je riječi o proceduri proglašavanja javnog interesa i pretvaranju poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

- Do kompletiranja dokumentacije treba puno vremena. Vode se dva procesa, jedan je dodjela koncesije a drugi pribavljanje građevinskih dozvola i dodjeljivanje okolišne dozvole. Kompanija bi trebala intenzivno raditi i sarađivati sa nadležnim instuticijama kako bi došli do potrebnih dozvola. Također, neophodno je riješiti i imovinsko-pravne odnose jer će ova akumulacija ući dijelom i u privatnu imovinu - rekao je općinski načelnik Akif Fazlić.


Kako je rečeno, Općina Ilijaš nije do sada davala koncesije za izgradnju hidrocentrala. Prvi korak je odobrenje Općinskog vijeća za dodjelu koncesije, drugi najveći dio administracije završava Ministarstvo privrede KS nakon čega Komisija za koncesije podnosi izvještaj Vladi KS koja treba da proglasi javni interes.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.