NavMenu

Kompaniji Hamdo Group odobrena kupovina Drvne industrije Sanica - Katarski investitor ulaže 2 mil KM i zapošljava 250 ljudi

Izvor: eKapija Nedjelja, 26.03.2017. 13:44
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Skupština Unsko-sanskog kantona dala je u petak (24. mart 2017.) saglasnost na pismo namjere investitora Hamdo Group iz Katara o zakupu i kupovini Drvne industrije Sanica u Ključu, prenosi Capital.

Sa 18 glasova "za" Skupština USK na vanrednom zasjedanju u petak odobrila je prodaju nekadašnje Drvne industrije Sanica u Ključu katarskoj grupaciji Hamdo Group.

Prema usvojenom zaključku, Skupština je zadužila Šumsko-privredno društvo Unsko-sanske šume, koje je kupilo DI Sanicu prije dvije godine, da "bez odlaganja pripremi i zainteresiranom investitoru Hamdo Group ponudi na zaključenje ugovor o zakupu imovine bivše DI Sanica" i "odmah po realizaciji obaveza iz prethodne tačke pripremi i pokrene zakonsku proceduru prodaje imovine bivše DI Sanica".

Osim toga, Skupština je zadužila ŠPD Unsko-sanske šume da privremeno obustavi sve aktivnosti u vezi sa implementacijom programa revitalizacije Drvne industrije Sanica i bez odlaganja izvrši procjenu imovine bivše DI Sanica.

Kako bi pratila sve buduće aktivnosti oko prodaje DI Sanica, Skupština je usvojila i zaključak u kojem se traži od ŠPD Unsko-sanske šume da mjesečno izvještava Skupštinu USK u vezi sa implementacijom poduzetih aktivnosti koje se odnose na DI Sanica.

Vlade USK je predstavila Hamdo Group kao kredibilnu i uspješnu kompaniju koja će uložiti u DI Sanicu 2 mil KM i zaposliti 250 radnika. Istakli su i da ova kompanija ima sličnu ponudu iz Republike Srpske, zbog čega se, prema njihovom mišljenju, moralo djelovati brzo i efikasno ukoliko se investitor želio zadržati na prostoru USK.

Kako je prije nekoliko dana izjavio Ahmet Egrlić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, ponuda grupacije iz Katara podrazumijeva da, nakon saglasnosti Skupštine, "zakupe fabriku, odmah otpočnu proces zapošljavanja, saniraju fabriku, implementiraju postojeći program revitalizacije te ga prošire novim linijama proizvodnje".

Podsjećamo, drvna industrija "Sanica" bila je prije rata okosnica razvoja općine Ključ i zapošljavala je blizu 1.000 radnika, uglavnom iz Ključa i njegove najveće mjesne zajednice Sanica. Nakon rata, pogoni su joj obnovljeni, ali je proizvodnja ugašena prije skoro devet godina, kada su svi radnici ostali bez posla i primanja.

Ipak, radnici preduzeća su svih ovih godina pažljivo čuvali proizvodne pogone i postrojenja, a prije četiri godine, odlukom Vlade i Skupštine kantona, DI Sanicu kupilo je Šumsko privredno društvo Unsko-sanske šume, čime su bili stečeni skoro svi uvjeti za ponovno pokretanje proizvodnje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.