Izvor: eKapija | Nedjelja, 26.03.2017.| 13:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinezi u TE Kongora žele uložiti oko 1,2 mlrd KM - Postoji interes i za TE Bugojno

(Foto: isak55/shutterstock.com)
Postoji veliko zanimanje iz Kine za TE Kongora kod Tomislavgrada. Kinezi su spremni uložiti oko 1,2 mlrd KM, potvrdio je to u dnevniku Naše TV direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić, prenosi Indikator.

- Obavljali smo razgovore u Elektroprivredi HZ HB, postoje neki problemi sa stanovništvom. Vjerujem kako će se prepreke sa stanovništvom u slučaju Kongore otkloniti. Osim toga, postoji i zanimanje za TE Bugojno u vrijednosti 1,4 mlrd KM. Sve to ovisi o dogovoru naših institucija s potencijalnim investitorima - izjavio je Milinić.

To nisu jedini projekti za koji su zainteresirani stranci. Direktor FIPA-e otkrio je kako postoji zanimanje iz Južne Koreje za privatizaciju Aluminija.

- Korejske tvrtke kontaktirale su nas jer su zainteresirane za privatizaciju Aluminija Mostar. Dobili smo sve podatke od Direkcije za privatizaciju FBiH i od Aluminija. Strani partneri sada to razmatraju. To još nije u fazi realizacije, ali zanimanje postoji - otkrio je Milinić.

Dodao je kako su investitori najviše zainteresirani za ulaganja u energetski sektor, ali kako postoji i niz drugih projekata u koje stranci žele ulagati.

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH trenutno kontaktira s gotovo 7.000 stranih investitora. Svi oni zanimaju se za ulaganja u BiH, ali je upitno koliko će u konačnici ovih projekata biti realizirano.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.