NavMenu

Susret guvernera Centralnih banaka BiH i Srbije

Izvor: Fena Subota, 17.05.2008. 11:10
Komentari
Podeli

Guverneri Centralne banke BiH (CBBiH) i Narodne banke Srbije, Kemal Kozarić i Radovan Jelašić u petak su u Sarajevu razmijenili iskustva o vanjskim i unutrašnjim izazovima s kojima se suočavaju ove monetarane institucije u obezbjeđivanju stabilnosti finansijskog sektora.

Posebno su razgovarali o funkcioniranju platnih sistema, aktivnostima trezora i drugim aktuelnim pitanjima, kao i o refleksijama svjetske ekonomske krize izazvane bankarskom krizom na američkom tržištu, te kako se reflektira na evropskom i da li ima uticaja na ekonomije dviju zemalja.

Guverneri Kozarić i Jelašić su u prostorijama Centralne banke BiH tokom susreta sa bh. i novinarima iz Srbije prezentirali makroekonomske pokazatelje dviju zemalja, naglašavajući dobru saradnju ovih monetarnih institucija.

CBBiH je faktor stabilnosti za sve aspekte ekonomskog života. Fiksni kurs KM i EUR koji je određen zakonom uticao je na povjerenje građana u komercijalne banke i CBBiH, ali i investitora kojima je stabilnost valute jedan od bitnih uslova za investiranje.

Dva markroekonomska pokazatelja nisu dobra, a to su nezaposlenost i vanjskotrgovinski deficit BiH koji je lani iznosio osam milijardi KM, a podaci o vanjskoj trgovini pokazuju da BiH dvostruko više uvozi iz Srbije nego što izvozi u tu zemlju.

"Ako naši opšti ekonomski odnosi budu tako brzo napredovali i na takvom nivou kao što je odnos centralnih banaka, vjerujem da će i privredne veze biti tješnje", kazao je Jelašić.

Srbija se, za sada, uspješno suočava sa svim izazovima uzimajući u obzir eksterne faktore, a postignute rezulatate ocjenjuju relativno dobrim.

Bankarska supervizija je u okrilju Narodne banke Srbije i, kako kaže guverner Jelašić, direktno ili indirektno ima uticaja na rad komercijalnih banaka.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.