NavMenu

Tuzla: Završen Prvi Kongres patologa u BiH

Izvor: eKapija Petak, 16.05.2008. 14:36
Komentari
Podeli

Izuzetno uspješno je održan i završen Prvi Kongres patologa sa međunarodnim učešćem Bosne i Hercegovine - ocjena je organizatora ovog naučnog skupa. Na Kongres se odazvalo preko 100 učesnika i 19 predavača iz cijeloga svijeta od SAD-a do Egipta, kao i iz regiona. Razmijenjena su iskustva, najnovija saznanja i dostignuća iz oblasti patologije. Uspostavljeni su kontakti patologa iz BiH i zemalja okruženja sa međunarodnim stručnjacima, što je bio i jedan od ciljeva održavanja Kongresa.

Mogu reći da smo izuzetno zadovoljni, jer smo uspjeli privući na ovaj Kongres eminentne stručnjake iz cijelog svijeta. Oni su nam iznijeli najnovija saznanja iz brojnih oblasti tumorske patologije, upalnih i degenerativnih stanja. Ono što je najvažnije imali smo plodonosne diskusije i ostvarili smo izuzetne kontakte patologa iz BiH i na taj način stvorili dobre konekcije sa međunarodnim stručnjacima. Siguran sam da ćemo sa mnogim ekspertima iz ove oblasti koje smo upoznali tokom Kongresa ostvariti dužu saradnju, izjavio je predsjednik Organizacionog odbora Elmir Čičkušić.

Održana Osnivačka skupština Udruženja patologa BIH

U okviru Prvog kongresa patologa održana je Osnivačka skupština Udruženja patologa BiH kojoj su se pridružili i članovi iz sekcije patologa pri Ljekarskoj komori Republike Srpske. Na sjednici je jednoglasno donesena odluka kojom se daje podrška formiranju jedinstvenog Udruženja patologa u BiH. Imenovan je i inicijativni odbor od pet članova sa predstavnicima iz RS i FBiH koji će pripremiti potrebnu dokumentaciju za osnivanje Asocijacije patologa. Donesena je i odluka da se drugi Kongres patologa sa međunarodnim učešćem održi za četiri godine u Banja Luci, navodi se u saopćenju.

Zamišljeno je da dva Udruženja koja trenutno postoje na teritoriji BiH, a to su Udruženje patologa FBiH i RS-a, uđu u zajedničku asocijaciju koja bi trebala da se zove Savez Udruženja patologa BiH. Također, naše kolege iz Federacije predložili su da sljedeći Kongres bude u Republici Srpskoj , odnosno u Banja Luci. Pred nama je zaista težak zadatak, treba da ispunimo očekivanja i da se potrudimo da Kongres bude na nivou kao i ovaj u Tuzli, rekao je Radoslav Gajanin, načelnik Zavoda za patologiju Kliničkog centra u Banja Luci.

Stručni skup namijenje prvenstveno mladim ljekarima

Edukativni kurs pod nazivom «Ginekopatologija: najčešći maligni tumori ženskog genitalnog trakta» održan 12. i 13. maja ove godine prethodio je Prvom kongresu patologa BiH i bio je prilika da učesnicima ponudi širok spektar epidemioloških, dijagnostičkih i terapeutskih pristupa tumorima ženskog genitalnog trakta s isticanjem patologije istog.

Kako je kurs namijenjen patolozima, ginekolozima i manjim dijelom onkolozima koji se bave problematikom malignih tumora kod žena, te mladim specijalistima s interesom za ginekopatologiju, jedne od polaznica ovog edukativnog skupa bile su i mlade ljekarke Maja Konrad i Azra Memišević. Prema njihovim riječima, kurs predstavlja izvor najnovijih informacija koje pružaju eminentni profesori, autori i koautori knjiga iz kojih su i same učile.

Mi, koji još imamo toliko toga naučimo, ovim putem smo dobili kvalitetne informacije kao i neke nove ideje o našem daljem usavršavanju, zaključile su Konrad i Memišević.

Zapažanja sa predavanja

Pozvani predavač iz Austrije, Zerina Jašarević, održala je prezentaciju na temu «Sentinel limfni čvor kod karcinoma dojke».

Prisutnima je predstavila metodu obrade čvora čuvara, kako se to radi u Evropi, koji su standardi i poteškoće, kao i perspektive u budućnosti.

Pozvani predavač Živka Eri iz Srbije, koja se bavi patologijom pluća, na Kongresu je prezentirala dijagnostičku metodu, koja se u Sremskoj Kamenici koristi svakodnevno u dijagnostici prije svega tumora, ali i svih ostalih oboljenja.

Temu je odabrala iz razloga što je ovaj dio dijagnostičke metode u BiH tek u začetku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.