NavMenu

Cijena eko testa u BiH zavisiće od euro karakteristike vozila

Izvor: eKapija Srijeda, 22.03.2017. 08:22
Komentari
Podeli
(Foto: Kichigin/shutterstock.com)
Automobili nižih euro karakteristika plaćat će veće naknade ze eko testove, dok bi vozila viših euro karakteristika, kao i vozila na hibridni i plinski pogon plaćati manji iznos takse, istaknuto je na sastanku ministra komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko sa federalnim ministrom prometa i komunikacija Denisom Lasićem i pomoćnicom ministra saobraćaja i veza RS Natašom Kostić koji je održan u utorak, 21. marta 2017.

Naime, fokus sastanka bila je problematika provođenja ispitivanja eko testa na području BiH, kao i definiranje jedne zajedničke rute za izgradnju moderne saobraćajnice Sarajevo–Beograd. Jučerašnjem sastanku prisustvovali su i predstavnici nadležnih entitetskih preduzeća za autoceste.

S obzirom na to da je konstatirana neusklađenost pojedinih zakonskih i podzakonskih propisa koje uređuju oblast tehničkih pregleda, kao i potreba usklađivanja istih u skladu sa posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH, na sastanku je donesen jedinstven zaključak da se pristupi izradi zajedničkog pravilnika i cjenovnika, koji bi se primjenjivao na cijelom području BiH.

Također, na sastanku je dogovoreno da resorna ministarstva i nadležne entitetske institucije i Brčko distrikt do kraja sedmice dostave imena predstavnika za radne grupe za izmjenu Pravilnika o tehničkim pregledima, kao i jedinstvenog cjenovnika koji se odnosi na provođenje poslova tehničkog pregleda vozila, te svih drugih pravilnika koji proizilaze iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama BiH, a koji se odnose na vozila.


Ministar Jusko upoznao je prisutne sa stavom Republike Srbije o tome da je spojna tačka na sabraćajnici Sarajevo–Beograd u mjestu Kotroman, kao i sa stavom Vlade Republike Turske, koji je prenio turski ministar za ekonomiju Nihat Zajbekči, da je potrebno da obje zemlje usklade stavove o jednoj zajedničkoj trasi za izgradnju saobraćajnice, kako bi se nastavile dalje aktivnosti na ovom projektu.

Također, istaknuto je da IPSA institut iz Sarajeva sa saradnicima, radi na izradi varijantnih rješenja trase buduće saobraćajnice, tako da će nakon okončanja navedenih aktivnosti, biti moguće odrediti trasu saobraćajnice.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.