NavMenu

(1885.) Predsjedništvo BiH: Prvi značajan gost bio je car Franc Jozef Prvi

Izvor: Dnevni avaz Petak, 16.05.2008. 10:36
Komentari
Podeli

Zgrada u kojoj je danas smješteno Predsjedništvo BiH izgrađena je 1885. godine prema projektu poznatog arhitekte tog doba Josipa Vancaša. Njenu je izgradnju naručila tadašnja austrougarska vlast kako bi u njoj smjestila Zemaljski vladu.

"Lokacija je pažljivo izabrana kako bi bila dovoljno udaljena od rezidencije Konak, koja je bila sjedište bosanskih valija. S obzirom na to da je to bio veoma važan projekt, Vancaš je sam nadzirao radove", objašnjava Mufid Garibija, arhitekta i poznavalac historije grada.

Sagrađena je u neorenesansnom stilu s tri etaže ukupne površine od 3.082 kvadrata i 203 prostorije. U prizemlju je svojevremeno bio predviđen smještaj za oficire, stražu i portire, zatim za banke, odjeljenja šumarstva, katastarski arhiv i drugo. Na prvom se spratu nalazi svečani salon, a na drugom su prostorije u kojima su nekada bila smještena četiri odjeljenja tadašnje vlade.

"Prvi značajni gost koji je došao u ovu zgradu bio je austrougarski car Franc Jozef Prvi prilikom svoje posjete Sarajevu 1910. godine. Zgrada Zemaljske vlade spada u red najreprezentativnijih zdanja u Sarajevu i, osim što joj je vremenom nadograđeno potkrovlje, njen izgled nije previše mijenjan kroz historiju", kaže Garibija.

Od samog početka zamišljeno je da u toj zgradi bude smještena glavna bh. uprava, bez obzira na to ko je na vlasti. Tako je u njoj do 1941. godine bilo sjedište Drinske banovine, od 1945. Predsjedništva Vlade Bosne i Hercegovine, Izvršnog vijeća Skupštine BiH, a od 1974. sjedište Predsjedništva Socijalističke Republike BiH. Od 1992. godine u zgradi je smješteno Predsjedništvo BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.