NavMenu

Mostar: REDAH organizirao okrugli sto o značaju poduzetničkih zona

Izvor: Fena Četvrtak, 15.05.2008. 14:41
Komentari
Podeli

Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu (REDAH) i EU TAC projekt treninga i konsultacija za mala i srednja poduzeća organizirali su danas u Mostaru okrugli stol "Poduzetničke zone – značaj, preduvjeti i rizici".

Kako je za Fenu kazao direktor REDAH-a Ivan Jurilj, cilj okruglog stola je bliže upoznavanje aktera u lokalnim zajednicama Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) s tematikom poslovnih zona, te njihovo dodatno educiranje o dostupnim mehanizmima i strukturama koje se mogu iskoristiti za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

"Cilj je također predvidjeti rizik za uspostavljanje poslovnih zona kao jednog od instrumenta razvoja i potpore razvoja poduzetništva jer je javni sektor taj koji može dodatno pomoći u stvaranju ambijenta za te zone", objasnio je Jurilj.

Ante Mišković, savjetnik federalnog ministara razvoja, poduzetništva i obrta Velimira Kunića podsjetio je da je to ministarstvo u okviru programa "Izgradnja poduzetničkih zona u Federaciji BiH" uputilo javni poziv za dodjelu grantova za razvoj poduzetničkih zona u okviru kojeg je za sufinanciranje poslovnih zona izdvojilo 3 milijuna KM.

Po njegovim riječima, radi se o sredstvima za strategiju razvoja poslovnih zona, razvoj poduzetništva, razvoj industrije te sredstvima za turizam i okoliš.

Kao glavnu zapreku u razvoju poduzetništva Mišković je izdvojio nisku razinu svijesti za mala i srednja poduzeća.

"Koliko će naša poduzeća biti zasnovana na znanju ovisi hoćemo li u Europu ići kao ravnopravni partneri ili kao fizički radnici", zaključio je Mišković.

Premijer HNŽ-a Srećko Boras kazao je kako je prvi put ove godine ta županijska Vlada izdvojila sredstva kroz Ministarstvo gospodarstva i Odjel za poduzetništvo i obrt koja će imati značajnu ulogu u poticaju razvoja malog i srednjeg poduzetništva.

"Isti učinak očekujemo od poticajnih sredstava u poljoprivredi i nadam se da ćemo uskom suradnjom s nevladinim sektorom kao što je REDAH i Link omogućiti učinak razvoja poduzetništva u punom smislu", kazao je Boras.

Prezentaciju o tome što su poduzetničke zone i kako im pristupiti održao je predsjednik Uprave Micro Grupe iz Splita Mladen Šimunac.

Do sada su okrugli stolovi na istu temu održani u Trebinju, Posušju, i Livnu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.