NavMenu

Od juna olakšice pri uvozu mašina, opreme i repromaterijala

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 20.03.2017. 15:44
Komentari
Podeli
(Foto: Serhii Neznamov/shutterstock.com)
Privrednici u BiH bi do kraja maja trebalo bi da steknu pravo na dvije značajne olakšice u vezi sa uvozom mašina, opreme i repromaterijala.

Prema riječima Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH prva olakšica se odnosi na oslobađanje privrednika od plaćanja uvoznih carina na mašine i drugu opremu koja se ne proizvodi u BiH, a koja se koristi za modernizaciju i razvoj domaćih kompanija.

Druga olakšica predstavlja davanje mogućnosti privrednicima da, prilikom iznajmljivanja mašina od stranih partnera, kao sredstvo obezbjeđenja koriste mjenice umjesto bankovnih garancija.

Ove olakšice bile su glavna tema sastanka kojeg je Šarović održao sa Mirom Džakulom, direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Brunom Bojićem, predsjednikom Vanjskotrgovinske komore BiH.


- Zahvaljujući ovim olakšicama domaći privrednici će ostvariti značajne uštede. Primjera radi, samo po osnovu bankovnih garancija, koje su jako skupe, oni su godišnje morali plaćati oko 10 mil KM. Sada će ova sredstva moći koristiti za nova ulaganja, razvoj, zapošljavanje - kazao je Šarović.

Ove olakšice su bazirane na Zakonu o carinskoj politici BiH, koji je usvojen u julu 2015. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.