NavMenu

Balkanska carinska unija - utopija ili realnost?

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 20.03.2017. 10:00
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Balkanska carinska unija mogla bi da zamijeni CEFTA sporazum, makar ako se pita inicijator - Srbija. Aleksandar Vučić ponovio je u nedjelju (19. mart 2017.) da ne odustaje od ideje stvaranja svojevrsne ekonomske unije u regionu. Vučić se oslanja na podršku BiH, a Evropska unija za sada načelno podržava ideju, ali do realizacije ima još mnogo da se radi, izvještava RTRS.

Ideja Aleksandra Vučića je da na Zapadnom Balkanu države ukinu međusobne carine i kvantitativna ograničenja za promet robe, te zajednički odrede carinsku stopu za izvoz u zemlje koje nisu članice. BiH je, kaže Vučić, dala zeleno svjetlo njegovoj ideji, kao i Makedonija.

- To znači da kad izvozimo mlijeko i sir ili uvozimo mlijeko i sir, ko god to da radi, ne čeka po 24 sata na granici, nema administracije i birokratije, ne maltretirate vozače, imate 7% manje operativne troškove ukoliko takvih zastoja nemate - navodi Vučić.

Tržište Zapadnog Balkana ima 20 miliona ljudi, ali se trenutno ne ostvaruje puni izvozni kapacitet zemalja regiona, zbog raznih ograničenja. BiH sada, prema nekim procjenama, izvozi 33% manje proizvoda nego što bi mogla. Ipak, da bi ekonomija bila moguća, prvo se mora riješiti - politika.

- Preduslov za razvijanje tako velike ideje jeste, prije svega, stabilnost regiona, predvidivost na duge staze i "resetovanje naše zaostavštine iz nedavne prošlosti" - smatra ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Privrednici regiona navijaju da se Carinska unija realizuje.

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
- Ovo je velika stvar i za nas i za privredu. To je nešto o čemu razgovaramo protekle dvije godine u okviru foruma, razgovaraju privrednici o takvoj potrebi i jako je dobro kada vidimo da političari preuzimaju inicijativu, prepoznaju i pokušaju da je sprovedu - ističe Marko Čadež iz Privredne komore Srbije.


Јohanes Han podržao je ideju srpskog premijera i smatra da bi ekonomsko udruživanje mnogo pomoglo zemljama regiona. A šta bi sve konkretno mogla da donese Balkanska carinska unija, trebalo bi da bude definisano do jula, kada će se u Trstu održati samit zemalja Balkana.

Crnobrnja: Zanimljiva, ali teško ostvariva ideja

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) u Beogradu Mihajlo Crnobrnja smatra da je ideja o formiranju carinske unije zemalja Balkana veoma zanimljiva, ali naglašava da je ta ideja jako teško ostvarljiva.

- Da bi se stvorila carinska unija mi moramo u potpunosti da ukinemo sve carine i druge vrste ograničenja koje sada postoje. Ono što je najvažnije, a istovremeno i najteže je da se objedine carine prema trećim licima - kazao je on Tanjugu.

Za to bi trebalo, kako je naglasio jako puno koordinacije među zemljama i puno dobre volje, koja prema njegovim riječima u ovom trenutku nedostaje.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.