Izvor: Klix | Nedjelja, 19.03.2017.| 21:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Peradari u BiH očekuju inspekciju EU u trećem kvartalu 2017. - Prve godine mogli bi izvesti 10.000 tone piletine

(Foto: HLPhoto/shutterstock.com)
Nakon višegodišnjeg rada na usavršavanju uslova peradarske industrije u Bosni i Hercegovine, inspekcija Direktorata za hranu, zdravlje, analize i rizik Evropske unije potvrdila je da se stanje popravilo.

Inspekcija Direktorata prvi put je u BiH bila 2012. godine kada naša zemlja nije dobila zeleno svjetlo za izvoz mesa peradi, te od tada nisu dolazili u službene posjete jer je BiH morala ispuniti mnogo zahtjeva prije naredne posjete i kontrole.

U razgovoru za Klix.ba potpredsjednik Koordinacionog odbora peradara i živinara Bosne i Hercegovine Edin Jabandžić je kazao kako je stanje nakon četiri godine popravljeno, te da je BiH na jesen prošle godine podnijela zahtjev za novu posjetu.

- Argumentovano smo pokazali da smo napravili korake koji su dovoljni da dobijemo zeleno svjetlo za izvoz mesa i proizvoda peradi u EU. U novembru je u BiH boravila inspekcija koja je napravila pretkontrolu, zapisnike i revidirala stanje iz 2012. godine. Mnogo firmi je skinuto sa spiska, ali su i neke dodane. Zaključak je da BiH može čekati redovnu inspekciju koja bi trebala doći u trećem kvartalu ove godine. Iz zapisnika pretkontrole je vidljivo da smo napravili značajne pomake i nadamo se da će nakon redovne kontrole od 1. januara 2018. godine BiH plasirati svoje prve proizvode i meso peradi na police supermarketa u EU - kazao je Jabandžić.

Istakao je da su 2012. godine najveći problemi nastali zbog državne uprave i unutrašnjeg političkog uređenja. Inspekcije su tražile jednu adresu kojoj će se moći obraćati i koja će imati uspostavljenu kontrolu proizvoda od njive do trpeze.

- Zamjerke na funkcionisanje unutrašnjeg sistema su uklonjene i nadamo se da ćemo uvjeriti Brisel da imamo u potpunosti uspostavljenu kontrolu. Sada se na spisku nalazi 20 firmi, a vrlo je izvjesno da će kontrolisati tri ili maksimalno njih pet. Kontrolisat će se klaonice, prerada te polutrajni i trajni programi. Nakon dobijanja saglasnosti iz Brisela spisak firmi će kasnije sastavljati Brisel i naša državna uprava koju čine Ured za veterinarstvo BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH - dodao je Jabandžić.

Bosna i Hercegovina od zemalja bivše Jugoslavije ima najveći potencijal za razvoj peradarstva, a zavidno mjesto po potencijalu zauzima i u Evropi. Razlog je manje korištenje svinjskog mesa, ali i cijena koja je niska i prihvatljiva za većinu stanovništva BiH.

- Peradarstvo je jedna od poljoprivrednih grana koja je na našem tržištu jedina realno samoodrživa. Naša procjena je da će u prvoj godini biti izvezeno oko 10.000 tona mesa i to neće predstavljati ni najmanji problem. Zamolio bih sve članice unutar Koordinacionog odbora da akcenat stave na kvalitet koji nam može napraviti prednost na tržištu u EU, a kvantitet će doći sam po sebi - izjavio je Jabandžić za Klix.ba.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.