NavMenu

Brazilske kompanije godinama izvozile pokvareno meso

Izvor: Capital Nedjelja, 19.03.2017. 10:13
Komentari
Podeli

(Foto: yamix/shutterstock.com)
Vlasti u Brazilu suspendirale su 33 vladina zvaničnika zbog navoda da su neki od najvećih brazilskih prerađivača mesa godinama prodavali pokvarenu govedinu i perad, izvještava BBC.

Tri pogona za preradu mesa su zatvorena, dok je 21 pod istragom.

Velika količina mesa koje proizvode ove kompanije se izvozi u Evropu i druge dijelove svijeta, a Brazil je najveći svjetski izvoznik crvenog mesa.

Ministar poljoprivrede Blairo Maggi u ponedjeljak će razgovarati sa stranim ambasadorima kako bi ih umirio i pokušao spriječiti sankcije protiv brazilskih izvoznika mesa.

Federalna policija je izvršila racije na 194 lokacije u kojima je učestovalo više od 1.000 policajaca.

Istražitelji tvrde da su određeni rukovodioci firmi podmićivali inspektore i političare kako bi dobili vladine certifikate za svoje proizvode.

Više od 30 kompanija je optuženo za kršenja sanitarnih pravila. Među njima su JBS, najveći svjetski izvoznik govedine, te BRF, najveći svjetski proizvođač mesa od peradi.

– Koristili su kiselinu i druge hemikalije kako bi poboljšali izgled proizvoda. U nekim slučajevima korišteni su kancerogeni proizvodi – saopštila je policija.

U drugim slučajevima, krompir, voda, pa čak i karton su miješani sa piletinom kako bi se povećala zarada.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.