NavMenu

Kamata na državne obveznice u Evropi i Japanu malo iznad nule - Švajcarski bankari savjetuju ulaganje u dionice

Izvor: eKapija Nedjelja, 19.03.2017. 21:27
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Dvije velike švajcarske banke poručile su svojim bogatim klijentima - kupujte dionice i ne brinite zbog političke situacije, piše Poslovni dnevnik, prenosi Manager.

Politički rizik nakon odluke o izlasku Velike Britanije iz Europske unije i izbora Donalda Trampa za predsjednika SAD-a nagnao je dio investitora na zaziranje od dionica. S obzirom na uspon dionica nakon ta dva događaja, to se pokazalo kao greška. Ako se uračunaju dividende, globalne su dionice u posljednjih šest mjeseci porasle preko 11%, pokazuje izračun Bloomberga. S druge strane, državne obveznice u Europi i Japanu tek sada počinju davati prinos malo iznad nule.

Mark Hefele, direktor u podružnici za upravljanje imovinom banke UBS, ističe kako svojim klijentima savjetuje izlazak iz obveznica i gotovine i ulaganje u dionice ili alternativne oblike imovine, poput hedge fondova. Slično razmišljaju i u Credit Suisse.

- Koliko god klijenti misle da je teško i izazovno uložiti novac u dionice, to je često bolja investicija - kaže za Bloomberg Burkhard Varnholt, zamjenik glavnog investicijskog direktora u Credit Suisse.


Pažnju investitora sada zaokuplja politička situacija u Europi. S jedne strane pred vratima je službeni početak britanskog razdruživanja s Europom, a s druge su ozbiljne šanse za pobjedu Marine Le Pen, liderice krajnje desnice, na francuskim predsjedničkim izborima. Međutim, to ne bi trebalo utjecati na investitore.

- Možemo biti vrlo zaokupljeni političkim rizikom koji dominira novinskim naslovima ovih dana. Ispod toga imamo prilično povoljno makroekonomsko okružje koje pokazuje oporavak te dobro potrošačko i poslovno povjerenje. Tu je i mnoštvo dugih pozitivnih ekonomskih trendova - ocjenjuje Urban Angehrn, investicijski direktor u Zurich Insurance, najveće, osiguravatelju u Švajcarskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.