Izvor: Nezavisne novine | Petak, 17.03.2017.| 10:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropski pisci stižu u Banjaluku - "Večeri poezije" počinju 22. marta

(Foto: sheff/shutterstock.com)
Ovogodišnje "Banjalučke večeri poezije - Atlas evropske lirike" zvanično počinju 22. marta, a prva u nizu književnih večeri biće održana 24. marta u Kulturnom centru Banski dvor, gdje će biti održana promocija knjige "Neuračunljivi" poljske pjesnikinje Eve Zonenberg.

Samo dan kasnije biće održana promocija knjige poljske nobelovke Vislave Šimborske "Pohvala lošeg mišljenja o sebi". O njoj će biti prikazan i film iz života i stvaralaštva.

- U saradnji sa drugim organizacijama i fondacijama objavljena je knjiga Margaret Atvud "Kanadska željeznica", u prevodu Zorana Jungića, i ugledne danske i nordijske pjesnikinje Pie Tafdrup iz Kopenhagena, koja će gostovati u Banjaluci povodom Dana grada, u prevodu Milene Rudež - kazao je Zdravko Kecman, direktor izdavačkog preduzeća Kuća poezije, koja je i organizator "Večeri poezije".

On je naglasio da je posebno važna saradnja sa slovenačkim piscima, kao i da će biti predstavljena zajednička knjiga banjalučkih pisaca i pisaca iz Nove Gorice pod nazivom "Priče Soče i Vrbasa".

- Predstavljanje će se održati u više mjesta u Sloveniji i Banjaluci. Sa Slovenijom postoji saradnja već dugo godina, važno je spomenuti da smo na njihov poziv bili gosti na uglednoj kulturnoj manifestaciji "Maribor - evropska prijestonica kulture 2012. godine" - istakao je Kecman.

Posebno značajna je dodjela međunarodne književne nagrade "Evropski atlas lirike", koja je ubilježena u Evropsku mapu poezije, po značaju dobitnika. Žiri je odlučio da ove godine nagrada bude dodijeljena nekom ruskom pjesniku. Ova književna manifestacija, koja ima međunarodni karakter će se kroz različite aktivnosti održavati do decembra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.