NavMenu

Evropski pisci stižu u Banjaluku - "Večeri poezije" počinju 22. marta

Izvor: Nezavisne novine Petak, 17.03.2017. 10:00
Komentari
Podeli
(Foto: sheff/shutterstock.com)
Ovogodišnje "Banjalučke večeri poezije - Atlas evropske lirike" zvanično počinju 22. marta, a prva u nizu književnih večeri biće održana 24. marta u Kulturnom centru Banski dvor, gdje će biti održana promocija knjige "Neuračunljivi" poljske pjesnikinje Eve Zonenberg.

Samo dan kasnije biće održana promocija knjige poljske nobelovke Vislave Šimborske "Pohvala lošeg mišljenja o sebi". O njoj će biti prikazan i film iz života i stvaralaštva.

- U saradnji sa drugim organizacijama i fondacijama objavljena je knjiga Margaret Atvud "Kanadska željeznica", u prevodu Zorana Jungića, i ugledne danske i nordijske pjesnikinje Pie Tafdrup iz Kopenhagena, koja će gostovati u Banjaluci povodom Dana grada, u prevodu Milene Rudež - kazao je Zdravko Kecman, direktor izdavačkog preduzeća Kuća poezije, koja je i organizator "Večeri poezije".

On je naglasio da je posebno važna saradnja sa slovenačkim piscima, kao i da će biti predstavljena zajednička knjiga banjalučkih pisaca i pisaca iz Nove Gorice pod nazivom "Priče Soče i Vrbasa".

- Predstavljanje će se održati u više mjesta u Sloveniji i Banjaluci. Sa Slovenijom postoji saradnja već dugo godina, važno je spomenuti da smo na njihov poziv bili gosti na uglednoj kulturnoj manifestaciji "Maribor - evropska prijestonica kulture 2012. godine" - istakao je Kecman.


Posebno značajna je dodjela međunarodne književne nagrade "Evropski atlas lirike", koja je ubilježena u Evropsku mapu poezije, po značaju dobitnika. Žiri je odlučio da ove godine nagrada bude dodijeljena nekom ruskom pjesniku. Ova književna manifestacija, koja ima međunarodni karakter će se kroz različite aktivnosti održavati do decembra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.