NavMenu

Kreće izrada idejnog projekta za toplovod Kakanj-Sarajevo - Grijanje na ovaj način trebalo bi da počne već od 2020.

Izvor: Klix Četvrtak, 16.03.2017. 13:11
Komentari
Podeli
(Foto: sabath/shutterstock.com)
Toplovod Kakanj-Sarajevo je finansijsko-tržišni, društveno-ekonomski i zdravstveno-okolišni u potpunosti opravdan projekt, zaključak je sastanka delegacije Elektroprivrede BiH i predstavnika Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

S tim u vezi, donesen je zaključak da se bez zadrške već sada ide u realizaciju idejnog projekta, što je sljedeći veliki korak do krajnjeg cilja, a to je da se toplovodom iz Termoelektrane Kakanj zagrijava Sarajevo već u grijnoj sezoni 2020–2021. godine, što je racionalno postavljen rok.

Direktor Fonda Fuad Čibukčić kazao je da bi izrada studije idejnog projekta, prema sadašnjim procjenama, koštala 3 mil KM.

- Fond za zaštitu okoliša FBiH svakako će uzeti učešće. Mogući finansijer projekta je i Vlada FBiH, kojoj ćemo se obratiti, kao i Kantonalna vlada, a vidjet ćemo kakvi su stavovi u općinama - kazao je Čibukčić te dodao da će Fond prezentirati projekt i USAID-u i SIDA-i da bi prepoznali njegovu važnost i učestvovali u njemu.

Ono što je veoma bitno s aspekta zaštite okoliša, naglašava Čibukčić, jeste činjenica da bi na godišnjem nivou emisija ugljendioksida u atmosferu bila smanjena čak za šest miliona tona.

- S druge strane, tu je i ekonomska opravdanost, jer ćemo za 100 mil EUR manje kupovati plina, također na godišnjem nivou. Dakle, smanjujemo odliv sredstava prema dobavljačima i smanjujemo ovisnost o ruskom plinu - rekao je Čibukčić.

Sastanku je prisustvovao i izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH Senad Salkić.

- Bitno je istaći da bi kapacitet energije s toplovodom bio dva puta veći od sadašnjeg. Studije su pokazale da bi se od Kaknja do Sarajeva izgubilo samo 2% energije, što su minimalni gubici. Studija je, također, pokazala da bi cijena toplinskog megavat-sata na primopredajnim tačkama u toplanama Sarajevo iznosila 58,84 KM, što uključuje i povrat investicije u roku od devet godina. Ta cijena znatno je niža od današnje proizvodne cijene toplana, jer prije nekog vremena cijena toplinskog megavat-sata u toplanama iznosila je 100 KM. Nakon investicije, cijena bi pala na svega 30 KM - istakao je Salkić.


Gradnja toplovoda čini smislenim i gradnju bloka 8 u Termoelektrani Kakanj.

- Evropa insistira na čistoj energiji, a s ovim sistemom rada povećava se efikasnost na 70% korisnosti termoelektrane. Dakle, 70% od uloženog uglja bude vraćeno korisnicima, ili kroz električnu ili kroz toplotnu energiju. U tom lancu, blok 8 omogućio bi nastavak rudarske djelatnosti na tom području - kazao je Salkić, a saopćeno je iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.