Izvor: Tanjug | Četvrtak, 16.03.2017.| 11:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Dani Republike Srpske u Beogradu - Potrebno smanjenje trgovinskog disbalansa dvije zemlje

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Srbija prema Republici Srpskoj ima suficit u protekloj godini od oko 600 mil EUR, što je povećanje za 7%, a postoji potreba da se taj disbalans promijeni u narednom periodu, istaknuto je na skupu Dani Srpske u Privrednoj komori Srbije.

Privredna komora Srbije je okupila 80 domaćih kompanija kojima je predstavljen projekat Podrinje, a koji su usvojile dvije vlade.

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom RS Zlatan Klokić kazao je da je projekat Podrinje, koji povezuje devet opština u dvije republike, veoma značajan, jer bi trebalo, između ostalog, na narednoj sednici dvije vlade, da bude usvojen akcioni plan za realizaciju projekta.

Direktor predstavništva RS u PKS Mlađan Ciclović je rekao da će se u okviru projekta Podrinje najviše raditi na osnivanju novih proizvodnih pogona, a akcenat se stavlja na oblast turizma.

Kako je objasnio direktor Sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Nenad Đurđević cilj tog projekta je da se sa obje strane Drine značajno podigne privredna saradnja.

- Problem naših ekonomija je što nisu komplementarne i postoji značajan disbalans, jer mi smo izvezli robu iz Srbije u vrijednosti od 400 mil EUR u 2016, a postoji potreba da se međusobni izvoz uskladi - rekao je Đurđević.

Prema Đurđevićevim riječima projekat Podrinje usvojen je prije dvije godine, ali se do danas "nije daleko odmaklo" na njegovoj realizaciji.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.