NavMenu

Drašković se odrekao vlasništva u Swisslion industriji alata Trebinje - Akcije vraćene Republici Srpskoj

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 16.03.2017. 08:14
Komentari
Podeli
(Foto: dotshock/shutterstock.com)
Swisslion grupa iz Novog Sada, čiji je vlasnik Rodoljub Drašković, odlučila je da Republici Srpskoj, bez naknade, pokloni svoje akcije u privrednom društvu Swisslion industrija alata iz Trebinja.

U obavještenju Swisslion grupe, koje je upućeno predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijeru Željki Cvijanović, navodi se da se "od danas Republika Srpska može smatrati vlasnikom Swisslion industrije alata" Trebinje.

Odluka je donijeta juče (15. mart 2017.) na vanrednoj sjednici Skupštine Swisslion grupe, koja je vlasnik 64,31% akcija u privrednom društvu Swisslion industrija alata iz Trebinja.

Swisslion grupa je isknjižila, odnosno ispisala iz poslovnih knjiga, kapital po osnovu vlasništva nad akcijama u Industriji alata, navodi se u saopštenju i dodaje da Skupština Swisslion grupe zahtijeva da se iz naziva i memoranduma privrednog društva Swisslion industrija alata izbriše Swisslion.

U obrazloženju se podsjeća da je od momenta privatizacije saopšteno da Swisslion industrija alata iz Trebinja ne priznaje obaveze po osnovu poreza iz perioda prije privatizacije.

- Država je bila dužna da potraživanja po osnovu poreza prije privatizacije naplati prinudnim putem, proglasi stečajni postupak, konvertuje u kapital društva ili ih otpiše - navodi se u obrazloženju.

- Swisslion industrija alata Trebinje uredno izmiruje obaveze po osnovu penzijsko-invalidskog osiguranja, uplaćuje doprinose i povezuje radni staž svim zaposlenim koji su stekli uslove za penziju, ističu u obavještenju.


Iz Swisslion grupe navode da poslovni sistem Swisslion Takovo izmiruje sve svoje obaveze prema svakoj državi u kojoj posluje, kao i obaveze prema dobavljačima i zaposlenima, ističući da poslovni sistem Swisslion Takovo "ne prihvata da mu Swisslion industrija alata urušava poslovni ugled, kako u Republici Srpskoj, tako i u cijelom poslovnom svijetu".

- U kontinuitetu se pojavljuju napisi u medijima da je naš predsjednik Rodoljub Drašković i poslovni sistem Swisslion Takovo najveći dužnik u Republici Srpskoj po osnovu poreza i doprinosa, čime se ruši i ugrožava ugled ovog poslovnog sistema. Vraćamo vam društvo u vlasništvu koje nakon više decenija stvaranja gubitka danas uspješno posluje i ostvaruje dobit - navodi se u obavještenju koje je potpisala direktor Julijana Škorić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.