NavMenu

Vinko Zovko razvija vinogradarstvo u Žepču po uzoru na Italijane - U vinariju Povratak biće uloženo 50 mil EUR

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 13.03.2017. 14:37
Komentari
Podeli
Žepče uskoro postaje vinska dolina zahvaljujući preduzetniku Vinku Zovku i njegovoj vinariji Povratak. Naime, zasadi vinograda u vlasništvu Zovka u tom kraju se šire iz dana u dan, a nedavno je krenula i izgradnja nove vinarije u koju će kroz nekoliko faza biti uloženo 50 mil EUR.

Kako u razgovoru za eKapiju kaže vlasnik vinarije Povratak Vinko Zovko konačno im je od kantonalnog ministarstva za prostorno uređenje stiglo odobrenje za izgradnju vinarije u selu Lupoglav.

- Projekat obuhvata izgradnju objekta u kojem će biti smještena postrojenja za prihvat i preradu grožđa iz naših vinograda u Žepču. Objekat će biti na parceli od 3 hektara, namjenski odabranoj za ovu vrstu gradnje i za potrebe tehnološkog procesa prerade grožđa. U prvoj fazi investiranja uložićemo oko 5 mil EUR, a obuhvatiće građevinske radove i nabavku jednog dijela tehnoloških postrojenja. Postrojenja će se povećavati sukladno povećavanju površina pod vinogradima, a ukupna vrijednost investicije je 50 mil EUR. Širenjem zasada povećavaju se i proizvodni kapaciteti, a samim tim i investiranje u projekat.

Zovko ističe da je priča oko ulaganja u vinogradarstvo u žepačkom kraju aktuelna već pet godina koliko je trajao put od same ideje preko kupovine i uređenja prvih površina, sadnje i proširenja nasada, do otvaranja trgovine i privremenog pogona, kao i osnivanja SVZ Vitis. Takođe, prije dvije godine uloženo je skoro 130.000 KM u izgradnju pristupnog puta.

- Trenutno pod vinogradima imamo oko 20 ha, s tim da osim vinarije Povratak imamo i privatne nasade, odnosno ljude koji su se uključili u program vinogradarstva preko novoosnovane specijalizirane vinogradarske zadruge Vitis koja trenutno ima 18 članova. Zadruga Vitis je ugovorno povezana sa vinarijom Povratak i zajednički djeluju u razvoju vinogradarstva u žepačkom kraju - kaže vlasnik vinarije.

Uskoro nova vina

Zovko ističe da su u septembru prošle godine imali i prvu berbu u vinogradima, a za 31. mart spremaju prezentaciju novih vina za tržište.

- Krajem marta izlazimo na tržište sa 5 novih vina koja će proširiti trenutnu ponudu od 6, kao i 104 etiketa vina iz uvoza koje distribuiramo. Početkom aprila kreće i sadnja 16 ha novih vinograda kao i priprema novih terena za sadnju za 2018. godinu, što dodatno osnažuje ovaj projekat. U narednim godinama pristižu u rod i ostale zasađene sorte vinove loze kojima će dodatno upotpuniti asortiman ponude - kaže naš sagovornik.

Budući izgled vinarijeBudući izgled vinarije
Vinarija Povratak postoji od 2013. godine, a raste sa potrebama tržišta, kao i sa povećanjem površina pod nasadima vinograda. Sada je zaposleno 13 ljudi, a Zovko kaže da će taj broj nakon izgradnja nove vinarije biti oko 80.

- Trenutni kapaciteti su oko 100.000 boca vina godišnje, s tim da budno pratimo potrebe tržista i sukladno tome i širimo kapacitete. Ukupni kapacitet nove vinarije projektovan je za preradu 35.000 tona grožđa ili oko 30 miliona litara vina čime bi se svrstali među najveće proizvođače vina u regiji.

Vinogradarstvo kao život

Vlasnik vinarije Povratak dugo je živio u Italiji gdje je sticao znanja o podizanju vinograda i proizvodnji vina, te kaže da Italijanima vinogradarstvo nije zanimanje nego život.


- U vinogradu se rađa, u vinogradu se živi i u vinogradu se umire. Kad takvo razmišljanje zaživi u našem narodu, moći ćemo da kažemo da smo postigli cilj, odnosno da smo donijeli vinogradarstvo u Žepče.

Dodaje da je Žepče pogodno za uzgoj vinove loze i proizvodnju vina.

- Svako ko iole poznaje vinogradarstvo zna da je naše područje sa plodnom ravnicom i blagim padinama, sa količinama padavina, brojem sunčanih dana i dubinom tla, izuzetno pogodno za uzgoj vinove loze. Naravno da je struka odabrala sorte koje su najprikladnije za našu klimu i sastav tla što nam, uz već postignute rezultate, daje dodatni poticaj.

Planovi

Zovko ističe da sa dobijanjem građevinske dozvole konačno mogu da krenu u realizaciju planova. Već u martu, kaže, počinje iskopavanje i gradnja prilaznih puteva, a krajem juna i radovi na glavnom iskopu za objekat.

- Cilj nam je da prije kišne sezone, krajem septembra, objekat "izađe iz zemlje", odnosno da se odrade svi potrebni građevinski radovi i betonske konstrukcije. Tijekom zime i idućeg proljeća se nastavlja uređenje kako bi se stekli uvjeti za što skorije preseljenje privremenog postrojenja i početak proizvodnje u novom objektu. Dakle posla ima napretek, a uz malo više sluha kod državnih službi sve će ići svojim tokom, kako sam i osmislio nekad davno, te na koji način pomoći svom narodu da ostane i opstane na svojoj zemlji.

Vlasnik vinarije Povratak kaže da će do potpunog završetka radova na ovom dijelu projekta proći još nekoliko godina, a do tada će se raditi i na izradi projektne dokumentacije za potrebe savremene punionice, podzemnih podruma, kao i administrtivnog dijela vinarije.

Slobodana Šubara

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Uz park kod banjalučke Delte mogli bi da niknu i stambeni kompleksi, Grad sprema izmjene regulacionog plana

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra Delta planet investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM. Grad Banjaluka to namjerava da realizuje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.