Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 13.03.2017.| 11:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U RS hipotekama isplaćen 21 mil KM kredita tokom 2016.

(Foto: Stokkete/shutterstock.com)
Banke u Republici Srpskoj pokrenule su prošle godine hipoteke zbog neizmirenog 21 mil KM kredita pravnih i fizičkih lica, a iako se radi o značajnom iznosu došlo je do smanjenja u odnosu na 2015, kada su hipoteke pokrenute za oko 23,9 mil KM neplaćenih kredita.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, tokom prošle godine hipoteke su pokrenute za zajmove 87 preduzeća i drugih pravnih lica i to u ukupnom iznosu od 20,6 mil KM.

- U sektoru fizičkih lica banke su prošle godine aktivirale hipoteke za kredite 35 klijenata zbog neizmirenja kredita u iznosu od 602.000 KM - rekli su u Agenciji za bankarstvo.

Krediti pokriveni hipotekama prošle godine su iznosili oko 4,6 mlrd KM, od čega se na kredite obezbijeđene nekretninama odnosilo oko 1,84 mlrd KM ili 40% od ukupno obezbijeđenih kredita.

- U odnosu na 2015. godinu evidentan je pad tih kredita za 5%, kada su bile 1,93 mlrd KM kredita obezbijeđenih nekretninama - naveli su iz agencije.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da je vrijednost aktiviranih hipoteka procentualno zanemarljiva u odnosu na iznos kredita obezbijeđenih nekretninama, što je pokazatelj da je stanovništvo RS postalo odgovornije kada se radi o zaduživanju kod banaka.

- Stroga metodologija naplate kredita i hipoteka dovela je do toga da se ljudi u posljednje vrijeme ozbiljnije ponašaju pri uzimanju kredita, naročito poslovni subjekti, koji se ne upuštaju tako lako u zaduživanje ako nisu sigurni da mogu ispoštovati ugovorene kreditne obaveze - rekao je Pavlović.

Plasmani


Zoran Pavlović kaže da i banke pokazuju veći stepen ozbiljnosti pri odobravanju kredita.

- Sve to je dovelo do pada kreditnih potraživanja zbog kojih se pokreću hipoteke i banke sada imaju više problema sa plasmanom kreditnih sredstava nego sa naplatom - pojasnio je Pavlović.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.