Izvor: Oslobođenje | Petak, 10.03.2017.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

USAID i nekoliko opština daju 680.000 KM za razvoj biznisa marginalizovanih grupa žena

Program podrške marginaliziranim grupama Američke agencije za međunarodni razvoj USAID (USAID/PPMG) u saradnji s jedinicama lokalne samouprave osigurao je 680.000 KM za Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena.

Sredstva su namijenjena za pomoć ženama žrtvama nasilja, ženama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, te nezaposlenim mladim ženama.

Javni pozivi za dodjelu sredstava za podršku u razvoju biznisa marginaliziranim grupama žena raspisani su u Konjicu, Tesliću, Tešnju, Zvorniku, Rudom, Prijedoru, Livnu, a u Kalinoviku i Visokom je raspisivanje javnog poziva planirano za 13. mart 2017. godine.

Pomoć je usmjerena marginaliziranim grupama žena koje su u dugoročno nepovoljnom položaju i koje se, prema brojnim statističkim podacima, svakodnevno dovode na margine društva.

Iako žene čine 51,9 posto radno sposobnog stanovništva, udio žena na tržištu rada u Bosni i Hercegovini je 43 posto i najniži je u regiji, a nizak je i u odnosu na svjetski prosjek od 52,5 posto.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.