NavMenu

Gubitak vlastitih proizvoda i sve manje radnika - U FBiH ugašeno više od 30 fabrika tekstilne i obućarske industrije

Izvor: biznis.ba Četvrtak, 09.03.2017. 15:09
Komentari
Podeli
(Foto: Jan Faukner/shutterstock.com)
Od prijeratnih više od 100.000 radnika u sektoru tekstila i obuće u Bosni i Hrcegovini do danas je ostalo oko jedne četvrtine. Izjavio je ovo Feni predsjednik Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH Ramiz Omanović, koji je istakao da je drastičan pad broja radnika posljedica uništavanja privrede u toj djelatnosti s počinjanjem tranzicije i privatizacije.

Pojasnio je da su ti procesi u velikom broju slučajeva završavani stečajem i likvidacijom firmi, što je vidljivo iz podaka o gašenju 32 sindikalne organizacije, odnosno isto toliko fabrika.

Omanović je precizirao da je, po podacima Zavoda za statistiku FBiH, u oktobru 2016. u tom sektoru bilo zaposleno 21.415 radnika, a da je prosječna plaća iznosila 403 KM.

- Ključni problem predstavlja što današnje firme u djelatnosti tekstila, kože, obuće i gume u FBiH nemaju svoj proizvod već su osuđene da rade tzv. lohn poslove odnosno poslove dorade proizvoda za velike strane firme koje isporučuju sav materijal, a naši radnici prodaju samo svoju radnu snagu - naglasio je Omanović.


Naveo je da nekada prepoznatljive firme, kao što su Borac Travnik, Aida, KTK ili Viteks, više ne postoje, a novonastale imaju potpuno drugačiji odnos i ne dopuštaju formiranje sindikata.

Omanović je rekao da su u tim firmama radnici često zaposleni na jedan do tri mjeseca i da mnogi bivaju otpušteni u periodima smanjenjog obima posla.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.