NavMenu

Kreditna kriza ne štedi ni njemačke banke

Izvor: Nezavisne novine Petak, 09.05.2008. 10:47
Komentari
Podeli

Rezultati poslovanja njemačkih banaka Commerzbank i BayernLB pokazali su da se posljedice američke krize drugorazrednih hipotekarnih kredita još osjećaju širom svijeta.

Druga po veličini njemačka privatna banka Commerzbank upozorila je, nakon objave oštrog pada dobiti u prvom tromjesečju, da će dobit u 2008. "vrlo teško" dostići zaradu iz 2007. godine.

"Dok su direktne štetne posljedice hipotekarne krize očigledno prošle svoj vrhunac, postoje dokazi da se kriza sada osjeća na ostalim problematičnim područjima, uključujući rizične kredite za preuzimanja, strukturirane kreditne proizvode i potrošačke kredite u SAD", saopštila je ta banka.

Neto dobit Commerzbank pala je u prvom tromjesečju za 54 odsto na 280 miliona eura u odnosu na godinu ranije kad je iznosila 1,9 milijardi eura.

Istovremeno druga po veličini njemačka regionalna banka BayernLB saopštila je da je u prvom tromjesečju poslovala sa gubitkom od 770 miliona eura zbog otpisa 1,1 milijarde evra uslijed krize na američkom tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita. Ta banka sa sjedištem u Minhenu već je objavila da planira svoja ulaganja u vezi s rizičnim hipotekarnim kreditima na tom području izdvojiti u zasebnu strukturu za koju će garancije dati njemačka savezna država Bavarska.

BayernLB nije jedina regionalna banka u Njemačkoj koja se opekla zbog kreditne krize. Spašavanje je bilo potrebno i WestLB-u i SachsenLB-u, kojima su vlasti pritekle u pomoć garancijama vrijednim nekoliko milijardi eura.

Kriza je pogodila i velike njemačke banke, a najveća među njima Deutsche Bank saopštila je ranije da je zabilježila prvi tromjesečni gubitak u proteklih pet godina, koji je proizašao iz otpisa imovine, povezanih s krizom na finansijskim tržištima. Banka je zabilježila neto gubitak od 131 milion eura u prvom tromjesečju ove godine, što je dramatična promjena u odnosu na 2,12 milijardi eura dobiti u istom razdoblju godinu ranije.

Veliki broj vlasnika kuća u SAD nije prošle godine podmirivao svoje kreditne obveze pa su rizične hipoteke pretvorene u različite ulagačke instrumente kojima su potom trgovale banke širom svijeta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.