NavMenu

Standard & Poor's srezao rejting Agrokora - Prognoze za hrvatski koncern i dalje negativne

Izvor: seebiz.eu Četvrtak, 09.03.2017. 07:56
Komentari
Podeli
(Foto: PureSolution/shutterstock.com)
Standard & Poor's je druga rejting agencija, nakon Moody'sa, koja je srezala rejting Agrokora. Rejting te kompanije snižen je na B- i to sa negativnim prognozama.

- Smanjeni rejting održava naš pogled da je Agrokorova kapitalna struktura negativno pogođena rastućim rizikom refinansiranja povezanim sa nadolazećim otplatama duga u 2018. godini - objasnili su u S&P-u.

U toj agenciji dodaju da je Agrokor i dalje visoko zadužen (prilagođeni dug čak šest puta veći od EBITDA) sa nižim EBITDA maržama za 2016-2017 godinu. Trenutno je i pristup tržištima kapitala vrlo nesiguran, upozoravaju u agenciji.

Upozoravaju da je u trenutnim tržišnim okolnostima Agrokorova mogućnost da se dodatno zaduži ili da podigne kapital vrlo upitna kao i da su vrlo izazovne mogućnosti eventualnih pregovora za promjenu strukture kapitala.

Tempirana bomba za Agrokor ostaju PIK krediti. PIK (payment in kind) kredit u iznosu od 485 mil EUR Agrokor je podigao 2014. godine radi preuzimanja Mercatora. Radi se o specifičnom finansijskom instrumentu kojim se dužniku posuđuje novac na osnovu imovine, a otplata se vrši na kraju ugovorenog razdoblja. Taj kredit na naplatu stiže u maju 2018. godine.

Agrokor je u više navrata odlagao javnu ponudu dionica, ali se čini da će uskoro morati da povuče konkretniji potez u tom smjeru.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.